Nya Chevrolet Corvette Stingray – med mittmotor-V8 och 502 hk

Äntligen är den officiell – helt nya Corvette C8 med mittmotor utmanar de europeiska supersportbilarna. 0-100 ska gå på under 3 sekunder och priset blir lågt.

Nya Chevrolet Corvette Stingray – med mittmotor-V8 och 502 hk

Väntan har varit lång men nu är den officiell – nya Chevrolet Corvette Stingray. Den åttonde generationen Corvette premiärvisades under gårdagskvällen i Tustin, Kalifornien.

Enligt Chevrolet hade man nått vägs ände när det gällde det ursprungliga konceptet med motorn fram och bakhjulsdrivning. För att komma vidare och verkligen förbättra väghållningen behövdes en radikal förändring – det vill säga en motor placerad i mitten av bilen.

Sugmotor V8:an är på 6,2 liter med interna koden LT2. Toppeffekten anges till 502 hk (369 kW, eller 495 amerikanska hp). Maximala vridmomentet är 637 Nm. Motorblocket är i aluminium med ett torrsumpsystem för att få ner tyngdpunkten.

Några exakta prestandauppgifter får vi inte, mer än att 0–60 mph (96 km/h) ska gå på "under 3 sekunder". Vilket i så fall gör nya Stingray till den snabbaste Corvetten någonsin.

V8-motorn är kopplad till en kompakt, åttastegad Tremec dubbelkopplingslåda och den är det enda alternativet. För första gången erbjuds inte manuell låda i Corvette. Transaxeln har diffbroms.

Den gamla tvärställda bladfjädern finns inte kvar och Corvette Stingray har en hjulupphängning med dubbla A-armar både fram och bak. Tre olika uppsättningar erbjuds där den mest påkostade har elektroniskt styrda stötdämpare, "Magnetic Ride". Nya Corvette får även en servomotor som tillfälligt kan lyfta upp fronten sju centimeter i lägre hastigheter. Brembo har levererat bromsarna som har elektriskt servo.

Fram sitter 19-tumshjul och bak 20-tum. Michelin Pilot Sport ALS allseason-däck är standarddäck, med Michelin Pilot Sport 4S som tillval.

Längden har ökat med 13 centimeter och nya Corvette är 4.630 millimeter lång, 1.933 bred och 1.234 millimeter hög. Vikten anges till 1.527 kilo.

Inredningen är förstås helt ny och Chevrolet har verkligen ansträngt sig för att höja kvalitetskänslan. Huvudinstrumentet består av en 20-tum bildskärm, med en pekskärm till höger om ratten. Mittkonsollen har en annorlunda design med inte mindre 20 knappar. Nya Corvette ska även byggas som högerstyrd, för första gången, och det återstår att se om man väljer att göra en spegelvänd design.

Prisnivån? Ja, även på detta område är Chevrolet förtegna men får vi tro de uppgifter som läckt ut kan nya Corvette Stingray få ett lockande lågt ingångspris, sannolikt strax under 60.000 dollar. Välutrustade exemplar som kryssat i alla rutor för prestandapaket kan dock hamna uppåt 100.000 dollar.

Nya mittmotor-Corvette ska givetvis byggas Bowling Kentucky och fabriken ska gå upp till tvåskift, vilket innebär cirka 400 nya jobb. Längre fram kommer fler modellversioner av nya Corvette C8 där toppeffekten höjs – kanske ända upp mot 1.000 hk.

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag gillar verkligen designen på nya Corvette!
192
30