Oliver Zipse tar över som ny BMW-chef efter att Harald Krüger avgått

Harald Krüger blev inte långvarig som BMW-chef och han ersätts om en månad av Oliver Zipse, 54 år. Ett skäl till att Krüger får gå är att han inte satsade tidigt och tillräckligt hårt på elbilar.

Oliver Zipse tar över som ny BMW-chef efter att Harald Krüger avgått
Oliver Zipse, 54 år, blir ny BMW-chef efter Harald Krüger.

Under dagens styrelsemöte hos BMW AG utsåg man en efterträdare till Harald Krüger, som började som vd 2015. Ny BMW-chef blir Oliver Zipse, 54 år, produktionsexpert och "långvägare" hos BMW sedan 1991. Zipse tillträder 16 augusti.

Oliver Zipse genomgick sina tekniska universitetsstudier i både Tyskland och USA. Hos BMW har han haft flera chefsuppdrag i både Storbritannien, Sydafrika och USA, vilket skolat honom till att prata flytande engelska. Sedan 2015 har Oliver Zipse varit styrelsemedlem i BMW AG med speciellt ansvar för produktion.

Nuvarande vd Harald Krüger arbetar sin sista dag 15 augusti och det blev en relativt kort "stint" hos BMW på fyra år. Harald Krüger inledde sin period som BMW-chef på ett spektakulärt sätt då han svimmade under en presentation på Frankfurtsalongen 2015.

Föregångaren Norbert Reithofer hade tagit djärva steg för att inleda övergången till elektrifierade bilar med den avancerade BMW i3. Det försprånget lyckades Krüger inte förvalta och frustrerade nyckelpersoner som utvecklingschefen Herbert Diess värvades av Volkswagen (numera koncernchef) och inköpschefen Markus Duesmann gick till Audi. BMW:s elektriska framtid bromsades upp, vilket aktörer som exempelvis Tesla inte var sena att utnyttja.

Harald Krüger lyckades dock slänga prestigen och inleda flera tekniska samarbeten med gamla huvudkonkurrenten Mercedes, något som tidigare skulle ha varit helt otänkbart. Den facklan övertar Oliver Zipse och det saknas verkligen inte utmaningar inom bilindustrin.

 

Harald Krüger lämnar efter "bara" fyra år. Sker flytten frivilligt eller är den påtvingad? Officiellt har Krüger sagt att han söker nya utmaningar. Men sådana finns det gott om inom bilindustrin och även hos BMW.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Det är bara att önska Oliver Zipse lycka till – det är ett tufft jobb!
78
5