Volvo återkallar 86.000 bilar i Sverige – plastdetalj i dieselmotorn kan börja brinna

En plastkomponent på dieselmotorerna kan smälta och i värsta fall leda till en motorbrand. Över en halv miljon bilar berörs, globalt.

Volvo återkallar 86.000 bilar i Sverige – plastdetalj i dieselmotorn kan börja brinna
Precis som många andra biltillverkare använder Volvo ett insugningsrör av plast till sina dieselmotorer.

Volvo Cars har haft sin beskärda del av felaktiga komponenter och återkallelser. I början på året återkallades 37.000 Volvobilar för fel på bränsleledningen. Nu är det tyvärr dags igen och enbart i Sverige är det 86.000 bilägare som berörs. Globalt handlar det om 507.000 bilar.

Insugningsröret till dieselmotorerna, tillverkade mellan 2014–2019, kan smälta. I värsta fall kan det leda till motorbrand. De fyrcylindriga dieselmotorerna har använts på i stort sett alla Volvos modeller som V40, V60, V70, S/V90, XC60, XC90 och XC40.

Enligt Volvo Cars presstalesperson Stefan Elfström har inga personskador eller olyckor rapporterats, säger han i SVT Nyheters direktsändning.

"Vi arbetar fortfarande på en teknisk lösning av problemet. Fram till dess ber vi våra kunder vara uppmärksamma på eventuella felmeddelanden som härrör sig till motorn. Utan felmeddelanden är bilen säker att köra," säger Stefan Elfström till SVT Nyheterna.

När Volvo hittat en åtgärd som undanröjer brandrisken ska de 86.000 bilarna i Sverige återkallas till verkstad. Utbyte av komponenter sker kostnadsfritt för bilägaren.

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag har fullt förtroende för Volvo och deras sätt att åtgärda fel på bilarna.
344
118