Film: Det här händer om du fyller på (väldigt) för mycket luft i däcken – explosion!

Hur mycket lufttryck tål ett däck? Ganska mycket och när gränsen nås blir det en rejäl explosion.

Film: Det här händer om du fyller på (väldigt) för mycket luft i däcken – explosion!
Vlad är lite galen och inte rädd för att testa udda grejer. Skadorna säger en del om krafterna i däckexplosionerna.

Den påhittiga ryssen Vlad får många knasiga idéer som han testar i verkligheten, och sedan lägger ut på YouTube-kanalen Garage 54.

Vlad har till exempel testat att byta ut bromsklossar mot iPhone, ersätta fjädrarna i hjulupphängningen med fotbollar, starta en bilmotor med hemgjort batteri av 1.000 citroner, byta ut hjulen mot brunnslock, och så vidare …

I den här filmen testar Vlad och hans polare hur mycket tryck man kan pumpa in i ett bildäck. Och först av allt vill vi säga med eftertryck: Testa inte detta hemma! Det är enorma krafter som frigörs och det finns flera tragiska exempel på dödliga olyckor när däck exploderat.

Normalt däcktryck brukar ligga kring 2,5 bar. Däcket är konstruerat för att tåla betydligt mer än så, till exempel vid montering. Men går man upp rejält i tryck finns det förstås en bortre gräns när däckstommen brister. Vlad hade räknat med att fylla på 45–50 bar men däcket exploderar vid cirka 20 bar.

Vlad må vara tokig, men dum är han inte och använder därför ett långt kopparrör som förbundits med däcket. Som filmen nedan visar behövs det ett väl tilltaget säkerhetsavstånd.

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Vilken jädra smäll! Som Dynamit Harry skulle ha sagt.
37
8