Anställda avslöjade: Så var livet på Volvo och Saab

Premium Ford och General Motors hade de svenska juvelerna i ett järngrepp. Det visade en undersökning vi gjorde bland Volvo- och Saabanställda strax innan Geely klev in och Saabs konkurscirkus drog igång.

Anställda avslöjade: Så var livet på Volvo och Saab

I drygt tio år tillhörde Volvo det som kallades "premiumgruppen" inom amerikanska Ford. Det kan vara svårt att tänka sig idag, men Volvo styrdes med järnhand från Detroit.

Det avslöjade de anställda som deltog i auto motor & sports undersökning 2008. Det här var en unik enkät som också gjordes hos anställda på Saab – som du kan läsa om längre ned.

Var det något de anställda på Volvo ville satsa på för elva år sedan var det miljöbilar. "Vi ska bli världens bästa miljöbilstillverkare", svarade hela 64 procent av deltagarna i undersökningen. Och visst satsade Volvo på både snåldieslar och etanol, men idag är märket frånkört när det gäller laddhybrider och någon elbil går inte att köpa ännu.

Toppstyrd pengakultur

De anställda klagade på en toppstyrd pengakultur där sista raden i Excelarken bestämmer.

"Idag skräms och hotas personalen till att vara tysta och svara ja på allt", skrev en anställd.

Även om vi inte gjort någon liknande enkät om läget idag verkar det vara helt annorlunda. Det avslöjas inte minst i boken "Volvos revansch – så befriades tigern", som kom ut tidigare i år. Geely verkar i de flesta avseenden vara en bättre ägare än Ford.

"Det är helt klart att det ekonomiskt förlamade Ford inte lyckats få ut det bästa av Volvos potential – däremot många miljarder", kommenterade vår chefredaktör Alrik Söderlind.

Mer framtidstro hos Saab

När vi gjorde samma undersökning hos Saabanställda fanns en annan framtidstro, även om den tyvärr inte räckte till. "Ni på auto motor & sport skulle bara veta vad som är på gång", skrev en anställd.

Ingenjörerna ville även här storsatsa på miljöteknik som elbilar och laddhybrider. Men de anställda beskrev också en kultur där pengarna styrde och jänkarna bestämde. "Gamla Opelchefer sinkar globaliseringen av GM", enligt en "saabare".

Den här artikeln är ett av många exempel på vad du kan hitta i vårt digitala tidningsarkiv, som går tillbaka tio år i tiden. Alla som har tecknet vår digitala Plusprenumeration har fri tillgång till alla nya e-tidningar och hela tidningsarkivet. Här bjuder vi på ett utdrag som alla digitala Premiummedlemmar kan läsa, oavsett vilken prenumeration du valt.

Du kan läsa fler intressanta arkivartiklar här!