Tesla Model S körde om både BMW och Lexus i första testet

Premium Vi gör en tillbakablick till när modellen var helt ny på svenska marknaden.

Tesla Model S körde om både BMW och Lexus i första testet

Det svenska intresset för Tesla började ta fart ordentligt någonstans 2013 och 2014. På Google Trends, där vi kan se intresset för olika sökord över tid, får kurvan för ordet "tesla" en ordentlig skjuts precis då, och eftersom Model X inte var visad och Model 3 knappt var påtänkt var det Model S som stod för intresset.

Ett av våra allra första tester gjordes sent 2013, då vi fått tag på en danskregistrerad Tesla Model S. Den testades mot hybriden Lexus GS 450h och dieselmotoriserade BMW M550d xDrive.

Trots de tre turboaggregaten i BMW:s monsterdieselmotor det var Teslan som imponerade mest när det gäller acceleration: "Den ljudlösa och otrligt raska fartökningen förtrollar alla", skrev Fredrik Langendorf.

BMW brukar briljera när det gäller chassikontroll, men den över 2,1 ton tunga 5-serien kändes trög i kursändringarna och den krängde kraftigt. Vi gillade heller inte styrkänslan.

Teslan övertygade också när det gällde rullkomfort, men baksätet var inget vidare. Lågt i tak och låg dyna med dåligt lårstöd, blev betyget. Men vi gillade den stora infotainmentskärmen med stora och tydliga "knappar", och kallade den "världens första pekskärm i bil som är lämplig att användas i bil".

Testet är ett av många exempel på vad du kan hitta i vårt digitala tidningsarkiv, som går tillbaka tio år i tiden. Alla som har tecknet vår digitala Plusprenumeration har fri tillgång till alla nya e-tidningar och hela tidningsarkivet. Här bjuder vi på ett utdrag som alla digitala Premiummedlemmar kan läsa, oavsett vilken prenumeration du valt.

Du kan läsa fler intressanta arkivartiklar här!