Busenkelt att stjäla nya bilar – så skyddar du dig

Den nya nyckellösa keyless-tekniken är en dröm för biltjuvarna. Att stjäla en bil tar nu inte mer än 10 sekunder.  Den brittiska biltidningen What Car utförde...
Annons

Den nya nyckellösa keyless-tekniken är en dröm för biltjuvarna. Att stjäla en bil tar nu inte mer än 10 sekunder. 

Den brittiska biltidningen What Car utförde ett test på några populära bilar för att se hur lätt eller svårt de kunde stjälas genom det nyckellösa låssystemet. Tekniken tjuvarna använder sig av är så kallad code grabbing där radiosignalen från bilnyckeln förstärks och fungerar över ett längre avstånd (se bild ovan).

Tre bilar i undersökningen visade sig vara riktigt dåliga. Sämst var nya DS 3 Crossback i utrustningsversion Ultra Prestige som inte tog mer än tog 10 sekunder att låsa upp och åka iväg med. 

Audi TT RS Roadster var inte mycket bättre utan kunde även den köras iväg med på samma tid. Men bara om bilnyckelns stöldskyddssystem var avslaget. Aktiveras systemet så känner en rörelsesensor av om nyckeln inte rörs på 15 minuter och stänger av nyckeln. Vilket gör det omöjligt för tjuven att förstärka signalen. 

Land Rover Discovery av årsmodell 2018 var lite bättre än de två första men kunde ändå stjälas inom 30 sekunder. Mycket beroende på att bilnyckeln inte var utrustad med Land Rovers senaste radioteknik som sänder ut flera olika frekvenser som gör den svårare att kopiera. 

Bäst i testet var BMW X3 och Ford Fiesta. Det tog experterna hela 40 sekunder att få upp bilarna och ytterligare 20 sekunder innan de kunde köras iväg. 

Vad gör då biltillverkarna för att förhindra dessa typer av stölder? En del tillverkare som Audi, BMW, Ford och Mercedes utrustar sina bilnycklar med rörelsedetektorer som inaktiverar dem efter en viss tid. Exempelvis när de hänger på sin nyckelkrok inne i bostaden. Systemen visar sig vara effektiva då ingen av de testade bilarna som hade sitt system aktiverat kunde varken öppnas eller stjälas.  

Bilägare uppmanas att inte placera bilnyckeln nära ytterdörren under nätterna. Förvara nyckeln längre in i bostaden och lägg den i en plåtburk som blockerar signalen. Samma blockerande funktion har även de speciella nyckelfodral som numera säljs och som rekomenderas av vissa försäkringsbolag. Nackdelen med fodralet är att systemet inte blir speciellt ”keyless” längre då du som bilägare måste ta upp nyckeln ur sitt fodral då den ska användas.

Annons
Annons
Rulla till toppen