Renault är först (?) till 1.000 hästar i Formel 1

Renault är först (?) till 1.000 hästar i Formel 1

1.000 hästkrafter har alltid varit en magisk gräns i Formel 1. Nu kan Renault som första tillverkare nått dit. 

Historiskt sett har 1000 hästar inte varit några problem att plocka ut för F1-stallen. På det glada 80-talet hävdade BMW att de fick ut över 1400 hk från sin turboladdade 1,5-liters raka fyrcylindriga motor. Motorreglementet inom Formel 1 har sedan dess ändrats i omgångar genom åren.

Från 2014 använder sig Formel 1 av 1,6-liters V6 turbomotorer i kombination med två hybridenheter (MGU-K och MGU-H). Nu berättar Renault för tyska auto motor & sport att de lyckats plocka ut 1.000 hästkrafter från sin motor under korta perioder. 840 hk kommer från V6-motorn som tillsammans med hybridenheterna på 163 hk ger en totaleffekt på över 1.000 hk.  

"Det är bara under vissa prestandatoppar i kvalet", säger Renaults motorchef Remi Taffin. "Vi kan inte leverera denna effekt kontinuerligt. Det beror på många faktorer. Till exempel banan och omgivningstemperaturer." 

Under själva tävlingen plockar Renault ut runt 950 hk som temporärt kan ökas till 960-970 hk vid exempelvis omkörningar. 

För att nå till 1.000 hk har Renault använt sig av ett par speciella knep. Ett av dem handlar om bränsletillförseln till motorn. Utan någon begräsning i bränsletillförseln skulle motorerna enkelt nå över 1.000 hk. Reglerna tillåter dock bara ett flöde på maximalt 100 kg bränsle per timme. Men det finns en litet trick som Renault använder sig av. Flödesmätaren i tanken utsätts ibland för små resonansvibrationer ute på banan och på grund av detta tillåter reglerna att flödet temporärt får överstiga den maximala nivån med tre gram. Tre gram av totalt 100 kg kanske inte låter så mycket men är avgörande för att Renault ska nå sina effektsiffror. Detta överuttag fungerar dock inte att använda sig av kontinuerligt då flödesnivåerna måste tillbaka ner för att nå 100 kg i genomsnitt.   

Renault använder sig även av DRS-systemet för att plocka ut ytterligare några hästkrafter genom att förbättra lufttillförseln till motorn.

"Det går att vinna fem till sex extra hästkrafter med DRS-systemet", säger Remi Taffin utan att gå in på vidare detaljer.  

Om Renault är först till 1.000 hk vet nog ingen annan än Formel 1-stallen själva. Renault är i alla fall först med att offentligt avslöja sina siffror. Mercedes och Ferrari är kanske redan där men har i så fall valt att behålla siffrorna för sig själva. 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tror att Ferrari eller Mercedes var före Renault till 1000 hk.
401
44