Officiell: Porsche Cayenne Turbo S E-Hybrid – med svenska priser

Officiell: Porsche Cayenne Turbo S E-Hybrid – med svenska priser

Så var det då dags för Porsche Cayenne och Cayenne Coupé att, likt Panamera, få en laddhybrid som herre på modelltäppan. Officiell är Cayenne Turbo S E-hybrid och det är en urstark historia.

Drivlinan består av en fyraliters dubbelturbo-V8:a på 550 hk och en elmotor på 136 hk, som tillsammans utvecklar en systemeffekt på inget mindre än 680 hästar och 900 Nm. Kraften fördelas till alla hjulen via en åttastegad automatlåda.

En sådan effekt borgar ju för en imponerande prestanda: 0–100 km/h på 3,8 sekunder och en toppfart på 295 km/h, gäller för både Cayenne och Cayenne Coupé. På eldrift är toppfarten 135 km/h.

Elmotorn är placerad mellan förbränningsmotorn och växellådan och är kopplat till ett litiumjon batteri på 14,2 kWh som är placerat under golvet i bagageutrymmet. Räckvidden på el ska vara upp till 4 mil. Med den laddbox på 7,2 kW som ingår i standardutrustningen kan batteriet laddas fullt på 2,4 timmar. Ur ett vanligt 230-voltsuttag tar laddningen 6 timmar. 

För att få den stora, tunga och snabba Cayenne och Cayenne Coupé att uppföra sig även när den svänger lite har Porsche lastat på en rågad sked med utrustning. Antikrängsningssystem, diffspärr på bakaxeln och keramiska bromsar är standard i Turbo S E-hybrid, liksom adaptiv luftfjädring för att också kunna kombinera kurvtagning med komfort.

Känner man att man vill ta kurvorna ännu lite snabbare, eller bara ha lite extra smidighet, kan man klicka i tillvalet bakaxelstyrning.

Porsche uppger en så kallad "NEDC corr-förbrukning" på mellan 3,7 och 3,9 l/100 km för både Cayenne och Cayenne Coupé. Koldioxidutsläppet är på mellan 85 och 90 gram per kilometer. 

Porsche uppdaterar också den lite snällare och billigare versionen som heter bara Cayenne E-Hybrid. I den är V8:an utbytt mot en V6:a på tre liter och systemeffekten är 462 hästar och 700 Nm.

Svenska priser

Cayenne Turbo S E-Hybrid   1.725.000:–
Cayenne Turbo S E-Hybrid Coupé 1.765.000:–
Cayenne E-Hybrid 934.000:–
Cayenne E-Hybrid Coupé 979.000:–
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

En sån här blir man ju faktiskt lite sugen på.
105
26