Svenska forskare gör biobränsle med solenergi

Ny teknik på gång – utan att använda solceller.

Svenska forskare gör biobränsle med solenergi

Intresset för att tanka vanliga bensin- eller dieselbilar med biobränslen istället för fossila bränslen är stort. Efterfrågan på HVO-diesel är i nuläget betydligt större än tillgången.

Att ta fram biobränslen kan kräva mycket resurser, men nu har svenska forskare vid Uppsala Universitet tagit fram en metod för att tillverka biobränslen med solenergi – men utan att använda solceller.

Det forskarna gjort är att utveckla mikroorganismer som effektivt kan producera alkoholen butanol av koldioxid och solenergi. Forskarna behövde på så sätt inte gå omvägen via solceller. Resultatet blir ett koldioxidneutralt biobränsle.

Det har varit känt sedan tidigare att butanol kan framställas med den här metoden, men nu har forskarna tagit fram en metod som ger betydligt större produktion.

"Rent praktiskt kan butanolen användas inom bilindustrin som både ett miljövänligt fordonsbränsle – den fjärde generationen biobränsle – och som en miljövänlig beståndsdel i gummi till däcken, och i plaster i olika delar av fordonen", står det i pressmeddelandet om nyheten.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tankar hellre biobränsle än att ladda el.
222
79