Fortsatt ras för begagnade bilar – bensin knappar in på diesel

Här är modellerna som säljer bäst.

Fortsatt ras för begagnade bilar – bensin knappar in på diesel

Köptrycket på begagnade bilar rasade under årets första sex månader. Försäljningen sjönk med sex procent jämfört med samma period förra året, enligt bilförmedlaren Kvdbil.

Däremot ökade exporten av begagnade bilar med tio procent, och det beror inte minst på att laddhybrider och elbilar säljs till norska köpare.

Samtidigt fortsätter bilhandlarnas lager av begagnade bilar att minska – under årets första sex månader med elva procent. Färre bilar till salu kan innebära högre priser för köparna.

"Vi ser framförallt två orsaker bakom den här utvecklingen. För det första har den svaga kronkursen gjort att exporten ökat. För det andra har vi bonus/malus som infördes i juli 2018 och medförde att färre valt att byta in sin leasingbil mot en ny", säger Madeleine Fritz, försäljningschef på Kvdbil.

Dieselbilarna står fortfarande för över hälften av alla sålda begagnatbilar i Sverige men de minskade med nästan elva procent, samtidigt som bensinbilarna istället ökade med lika mycket.

"Vi ser ett ökat utbud av bensinbilar från privatleasing som kommer ut på andrahandsmarknaden. Det gör att andelen begagnade dieselbilar minskar", säger Madeleine Fritz.

Bara 0,7 procent av begagnatförsäljningen bestod av elbilar.

Bland de tio mest sålda begagnatbilarna är fem Volvobilar.

Mest sålda begagnade bilarna

Januari–juni 2019

1. Volkswagen Golf
2. Volvo V60
3. Volvo V40
4. Volvo XC60
5. Volkswagen Passat
6. Volvo XC70
7. Kia Ceed
8. Volvo V70
9. Audi A6
10. Toyota Auris

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag köper hellre begagnat än nytt.
179
68