Nya planen: Fortkörare fångas med falluckor

En ny typ av farthinder ska införas i Stockholm. Det fungerar ungefär som en fallucka som öppnas nedåt om en sensor märker av att bilen...
Annons

Nya planen: Fortkörare fångas med falluckor

En ny typ av farthinder ska införas i Stockholm. Det fungerar ungefär som en fallucka som öppnas nedåt om en sensor märker av att bilen kör för fort.

För förare som håller hastighetsgränsen fälls inte luckan ned och då känns ingenting. Det är en fördel inte minst för busschaufförer där fasta farthinder annars kan leda till problem.

Planen är att införa farthindren i höst, skriver SVT. De kostar ungefär hälften så mycket som en fartkamera.

”Vanliga gupp ställer till det för bussar och utryckningsfordon. Busschaufförer skadas av att det skumpar för mycket. Om de kör i rätt hastighet händer inget”, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholm, till SVT.

Den här typen av ”dynamiska farthinder”, som de kallas, har redan testats och införts i flera andra städer – till exempel Linköping och Malmö. Daniel Helldén förklarade redan 2017 att han ville införa hindren i Stockholm.

Utryckningsfordon kan programmera styrningen i falluckorna. Med hjälp av en transponder signalerar utryckningsfordonet att luckorna inte ska öppnas.

Annons
Annons
Rulla till toppen