Volvos nya bildelningstjänst betydligt dyrare

Volvos nya bildelningstjänst betydligt dyrare

Volvo ska skrota bildelningsvarumärket Sunfleet när nya tjänsten M lanseras. Men att hyra bil med Volvo M blir betydligt dyrare än med Sunfleet, visar en uträkning som DN gjort.

Tjänsten M betatestas just nu och ska lanseras i höst. Men exakt när Sunfleet går över till M kan inte Volvo svara på.

I samtliga fall som DN jämfört blir M dyrare än Sunfleet. En vanlig helgutflykt med en Volvo XC40 eller V60 kostar till exempel 1.673 kronor med Sunfleet men 2.490 kronor med M. Och i ett annat räkneexempel skiljer det hela 2.200 kronor.

"Vi är nöjda med hur M utvecklats och med kundernas respons sedan i maj. Vi har också efter feedback från kunderna uppdaterat våra priser", säger Remy Ferber, pressansvarig på M.

Enligt henne ska tjänsten också hålla högre kvalitet och bland annat ha en digital nyckel som gör det enklare för användarna att öppna bilen. Hon påpekar också att Sunfleets priser varit subventionerade jämfört med marknaden.

BMW och Mercedes gav upp

Tidigare har både BMW och Mercedesägaren Daimler lanserat bildelningstjänster i Stockholm och båda två är nu nedlagda efter stora förluster. I nuläget finns bildelningstjänsten Aimo i Stockholm med elbilar.

När vi granskade bildelningstjänsterna berättade Maria Schnurr, expert inom hållbar mobilitet och urban utveckling på forskningsinstitutet Rise Viktoria, att det fortfarande är relativt billigt och enkelt att äga en egen bil i storstäderna.

"De som använder bilpooler måste gynnas. Och det är i dagsläget för billigt att äga en bil i Sverige. Man kan exempelvis jämföra med Norge eller Danmark där det är mycket vanligare med bilpooler, samåkning och bildelning. Man har många fler attraktiva lösningar i våra grannländer, men i Sverige är vi fortfarande ganska tidigt i utvecklingen", sa hon.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag kan tänka mig att gå med i en bilpool istället för att äga bil.
33
210