Svensksåld bil var importerad – nu fälls bilfirman

Köparen får häva köpet och rätt till milersättning.

Svensksåld bil var importerad – nu fälls bilfirman

Den som ska köpa bil gör klokt i att dubbelkolla alla uppgifter som står i annonsen och i bilregistret. Vi har tidigare skrivit om bilfirmor som skrivit fel i annonser och får betala ersättning för felet, och nu är det dags igen.

En bilköpare som slog till på en Range Rover Evoque från 2015 för 290.000 kronor såg i annonsen att den marknadsfördes som "svensksåld". Men efter köpet såg han att bilen i själva verket inte alls var svensksåld utan importerad.

Han anmälde då bilfirman till Allmänna Reklamationsnämnden (ARN), och ville häva köpet eftersom han köpt den på fel grunder. Importbilar kan ha lägre andrahandsvärde än svensksålda och försäkringspremien kan bli högre.

Bilfirmans svar var att bilen officiellt inte är klassad som importbil, utan är intagen till Sverige av en registrerad importör. Men det köper inte ARN.

Bilen är tagen i bruk första gången i ett annat land än Sverige och är därmed att klassa som importbil enligt Transportstyrelsen. Det påverkar andrahandsvärde och försäkringspremie. ARN anser att det här är ett så pass allvarligt "fel" på bilen att kunden ska ha rätt att häva köpet. Han får dessutom rätt till milersättning och bilfirman ska även betala ränta enligt räntelagen.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag kan tänka mig att köpa en importerad bil.
181
112