Lamborghini Sián är starkast någonsin – med spännande hybridteknik

Lamborghini Sián är starkast någonsin – med spännande hybridteknik

Lamborghini har en delikat utmaning de kommande åren: den klassiska V12-motorn kommer förmodligen inte klara utsläppskraven och blir för dyr att vidareutveckla.

Men i väntan på att den (eventuellt) försvinner kommer nu en ny superbil från Lamborghini där V12-motorn på 6,5 liter får sällskap av ett 48-volts mildhybridsystem. Nykomlingen heter Lamborghini Sián och baseras tekniskt på Aventador.

Resultatet är en systemeffekt på hela 819 hästkrafter, varav elmotorn i mildhybridsystemet står för 35. Den är för övrigt inbyggd i växellådan för att ge bättre prestanda.

Läs också: Lamborghini kan tvingas skrota V12:an – av utsläppsskäl

"Sugmotorer är bäst"

Någon fullhybrid är det dock inte: bilen kan bara gå helt på el under korta manövrar i låg fart, till exempel på parkeringsplatsen, så mildhybridsystemet verkar snarare finnas för att ge bättre acceleration och sänka förbrukningen en aning.

"Många av våra konkurrenter gick över till turbomotorer med V8 men vi bestämde oss för att sugmotorer fortfarande är bäst för våra supersportbilar", säger Maurizio Reggiani, chefsingenjör på Lamborghini, i en intervju med Motor Authority.

Ersätter batteri med superkondensator

Det kanske mest intressanta med hybridsystemet är att det inte använder ett vanligt litiumjonbatteri utan en så kallad superkondensator. Den kan inte lagra energin lika länge, men den är betydligt bättre på att ladda upp och ladda ur energin riktigt snabbt. Superkondensatorn kan därmed leverera bättre prestanda under kort tid.

Superkondensatorn laddas upp när bilen bromsas och kan sedan "boosta" accelerationen i fart. Mellan 70 och 120 km/h är Sián 1,2 sekunder snabbare än Aventador SVJ.

Totalt ska superkondensatorn och elmotorn väga 34 kilo. Accelerationen är även den imponerande: 0–100 km/h går på 2,8 sekunder och toppfarten är "över 350 km/h".

Bara 63 exemplar ska byggas och självklart är alla redan sålda.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Den här väcker habegär!
88
19