Centerpartiet vill satsa mer på laddstationer och elbilar

I den kommande höstbudgeten finns satsningar på laddstationer i glesbygd och åtgärder som förhindrar att elbilar exporteras, det meddelar Centerledaren Annie Lööf. Totalt handlar det om åtgärder för en miljard kronor.
Annons

Centerpartiet vill satsa mer på laddstationer och elbilar
Centerledaren Annie Lööf.

Enligt Centerledaren Annie Lööf finns det 150 miljoner kronor i höstbudgeten som ska användas för att bygga fler laddstationer i glesbygd. Totalt handlar satsningen om en miljard kronor, som är en del av höstbudgeten som gäller för 2020.

”Det är ju faktiskt den här utmaningen man har sett, till exempel i Gävleborg, Värmland och Norrlands inland, så är det inte fullt utbyggt med publika snabbladdare,” säger Centerledaren Annie Lööf till Sveriges Radio.

Elbilar är fortfarande relativt dyra i inköp och för att stimulera försäljningen har de senaste årens regeringar gett rabatt till elbilar och laddhybrider. Men många av de här subventionerade, elektrifierade bilarna exporteras snabbt ut ur Sverige – framför allt till Norge. Under 2018 exporterades 1.300 elbilar, tre gånger fler än under 2017.

Centerledaren Annie Lööf vill därför ändra om bonus/malus-systemet som gynnar bränslesnåla bilar och ger högre fordonsskatt till de bilar med höga CO2-utsläpp. Ändringarna kan dock komma först 2021.

”Vi har ett förslag på en spärregel så att de miljösmarta bilarna som vi ger bonus till här i Sverige inte ska kunna föras ut ur landet till Norge och Tyskland,” säger Annie Lööf till Sveriges Radio.

 

Annons
Annons
Rulla till toppen