Efter dieselgate: 40.000 bilar fortfarande utan åtgärd

Efter dieselgate: 40.000 bilar fortfarande utan åtgärd

När alla kort låg på bordet efter dieselgate visade det sig att 220.000 dieselbilar i Sverige berördes. Men av dessa åker fortfarande 40.000 omkring utan den uppdatering som dramatiskt sänker utsläppen, det skriver NyTeknik. 

I en intervju med Sveriges Radio säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på intresseorganisationen M, att det inte är direkt överraskande.

"Det är tråkigt att säga att vi inte är förvånade. Det är ju svårt att få in bilar automatiskt på det sätt man tänkt, och det har vi kritiserat Transportstyrelsen för på ett tidigt stadium." 

Läs mer: Dieselgate: Här är motorn som Volkswagen fuskade med

Tanken är att bilarna ska uppdateras i samband med service, men långt ifrån alla låter sin bil genomgå service hos en Volkswagenverkstad vilket är ett måste för att få uppdateringen. I Sverige finns heller inga möjligheter att tvinga bilägare till uppdateringar, till skillnad mot exempelvis I Danmark eller Tyskland. 

"Vi har inga juridiska möjligheter mot bilägare som inte vill genomföra den här åtgärden", säger Per Öhlund, utredare på Transportstyrelsen.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag har uppdaterat min dieselgatebil.
21
54