John Hennessey gissar att Bugatti Chiron använde 2.000 hk för att nå 490,5 km/h

Bugatti Chiron var först över 300 mph men tuningmästaren John Hennessey är mest imponerad över Michelin. Och han tror inte alls på att bilen "bara" hade 1.600 hk. Racet mot +300 mph och +500 km/h med en gatlegal bil fortsätter och Hennessey ser Koenigsegg som sin tuffaste motståndare att nå de målen.

John Hennessey gissar att Bugatti Chiron använde 2.000 hk för att nå 490,5 km/h
John Hennessey jobbar vidare mot att bli först över 300 mph, i båda riktningarna, med sin Venom F5.

Ingen har väl undgått Bugatti Chirons toppfartskörning i måndags, då man nådde 490,5 km/h. Målet var att nå över 300 mph, vilket man gjorde med god marginal: 304,8 mph.

Är då detta ett nytt världsrekord? Nja, kritiken har inte varit nådig och man har främst riktat in sig på följande:

• Den Chiron som kördes var inte en originalbil från serieproduktion, utan specialbyggd. Kanske inte ens gatlegal?

• Bugatti använde Volkswagens testbana Ehra-Lessien, men körde bara i en riktning. För att klassas som världsrekord måste man köra i båda riktningarna inom en timme.

• Bugatti Chiron var inte först över 300 mph för specialbyggda bilar. Tidigare i år körde MK2 Motorsport sin Ford GT i 300,4 mph på en bana i Texas.

• Det fanns inga oberoende kontrollanter närvarande, till exempel från FIA eller Guinness World Records, som kunde bekräfta siffrorna.

Ett annat område som man kan spekulera kring är den uppgivna toppeffekten på 1.600 hk, "bara" 100 hk mer än en standard Chiron. Det gör den amerikanska tuningföretagaren John Hennessey i en intervju med Top Gear:

"Jag är verkligen förbryllad av hur många hästkrafter Bugattis motor gav vid körningen," säger John Hennessey. "Att köra mer än 40 km/h snabbare än Chiron Sport som Top Gear testade på samma bana skulle kräva mycket mer än +100 hk, en sänkt fjädring och vissa aerodynamiska justeringar. Vi gissar att deras specialbyggda Chiron tryckte ur sig närmare 2.000 hk."

"Men med det sagt är jag mest imponerad av Michelin. Hur det teamet klarade utmaninngen att validera ett däck som kan köra över 300 mph är fantastiskt. Vi visste att deras däck klarade detta och Bugatti hjälpte dem att bevisa det."

Men innebär Bugattis körning att John Hennessey ger upp sina egna försök att krossa 300-vallen (mph) med sin Venom F5? Ingen kommer ju ihåg den som är nästförst.

"Den här nyheten förändrar ingenting för oss," säger John Hennessey till Top Gear. "Jag tror att racet till en produktionsbil som gör 300 mph – med en tvåvägs medelhastighet – fortfarande pågår och att den här titeln finns kvar att erövra.

"Vårt mål är fortfarande att bygga den snabbaste och mest spännande gatbilen med det bästa vikt/effekt-förhållandet. Venom F5 kommer att vara minst 450 kg lättare än Chiron och kommer att ha mer kraft än de hävdar. Vi kan slå det och det finns ett par motorvägar i USA där vi tror att vi skulle ha tillräckligt med utrymme för att uppnå vår absoluta toppfart, men vi föredrar att göra detta i Texas om möjligt."

Men vem ser John Hennessey som sin huvudkonkurrent, Koenigsegg eller SSC?

"Koenigsegg," sa John med eftertryck. "De bygger vackra och snabba bilar. Och när killarna från Ängelholm åker ut för att sätta ett hastighetsrekord så gör de det på rätt sätt."

 

Den specialbyggda Bugatti Chiron gjorde en fantastisk prestation, men det finns en del invändningar ...

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag är i alla fall imponerad av Bugatti Chirons toppfart!
184
632