Bugatti Chiron Super Sports 300+ byggs i 30 exemplar – pris från 37 miljoner kronor

Med en bevisad topphastighet på 490,5 km/h blir inte Bugattis nya rekordmodell svårsåld – trots ett pris som börjar vid 37 miljoner kronor.

Bugatti Chiron Super Sports 300+ byggs i 30 exemplar – pris från 37 miljoner kronor
Bakpartiet på Chiron Super Sports 300+ är kraftigt omarbetat och förlängt med 25 centimeter.

För en vecka sedan körde Bugatti 490,5 km/h på testbanan Ehra-Lessien med sin specialbyggda Chiron. Då visste vi inte om det var en seriemodell – men så var det och här är den: Bugatti Chiron Super Sports 300+.

Tillägget i namnet "300+" kommer från det faktum att Chiron Super Sports passerade vallen 300 mph med god marginal och körde 304,8 mph. Dock bara i ena riktningen, vilket inte räcker för att Gunniess Records ska kalla topphastigheten för världrekord. För att bli godkänt världsrekord måste bilen köras i båda riktningarna inom 60 minuter.

Bugatti ska bygga 30 exemplar av Chiron Super Sports 300+ och priset blir högt. Det har cirkulerat flera uppgifter om priset men enligt Bugatti börjar priset vid 3,5 miljoner euro, alltså 37 miljoner kronor. Rekordbilen Super Sports 300+ var svart med orange fartränder, men givetvis kan kunderna beställa sin bil i vilken kulör de vill.

Även om priset knappast kan kallas för något annat än högt blir inte de 30 bilarna svårsålda. "De försvinner snabbare än en ögonblinkning," som Bugattichefen Stephan Winkelmann uttryckte det.

Exteriört är det ganska omfattande skillnader mellan en "vanlig" Chiron och nya Bugatti Chiron Super Sports 300+. Fronten har större luftintag med en svart grillen och vid framskärmarnas överkant finns det luftutsläpp. Största förändringen hittar vi i bakpartiet som är förlängt med 25 centimeter för att förbättra aerodynamiken. Toppeffekten i den 8,0 liter stora W16-motorn är höjd med 100 hästar till 1.600 hk.

Som meddelades redan för en vecka sedan, efter rekordkörningen, ska Bugatti framöver "ägna sig åt andra utmaningar". Några fler toppfartskörningar blir det alltså inte.

Anledningen till Bugattis besked stavas Koeningsegg, som redan räknat på Jeskos toppfart och tror att den hamnar en god bit över 300 mph och förmodligen även över 500 km/h. Om och när ett sådant rekordförsök kan ske får vi dock inga besked om.

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tror att Koenigsegg Jesko är snabbare än Bugatti Chiron Super Sports 300+.
176
27