Mercedeschefens kärleksförklaring till dieselmotorn: "Jag är försiktigt optimistisk"

Efter skandalen – nu ökar försäljningen.

Mercedeschefens kärleksförklaring till dieselmotorn: "Jag är försiktigt optimistisk"
Ola Källenius visade inte bara upp eldrivna lyxbilen EQS på Frankfurtsalongen. Han hyllade också modern dieselteknik och berättade att dieselförsäljningen ökar hos Mercedes.

Dieselbilarna är inte alls lika populära bland de svenska nybilsköparna som för bara några år sedan. Men minskningen efter dieselskandalen har planat ut, och ute i Europa tycker sig svenske Mercedeschefen Ola Källenius se en liten ökning av dieselförsäljningen.

Dieselbilarna är alltså långt ifrån dödförklarade, enligt honom. Hos Mercedes har dieselförsäljningen ökat de senaste månaderna, skriver Autocar.

"Sanningen är att i de flesta situationer har dieselbilar en ekonomisk fördel på 15–20 procent, och i många situationer också lägre kväveoxidutsläpp än de är certifierade med. Det finns idag ingen rationell anledning att inte köpa en om din körprofil passar när dieselmotorn är bäst", sa Ola Källenius på Frankfurtsalongen under måndagen.

Han sammanfattar läget så här:

"När det gäller dieselns framtid är jag försiktigt optimistisk."

Även om Mercedes visar upp flera laddbara nyheter på bilsalongen i Frankfurt har dieselmodellerna fortfarande ett starkt fäste i modellprogrammet. I Mercedesmontern står bland annat nya eldrivna lyxbilen EQS och laddbara varianter av A-klass, B-klass, C-klass, E-klass samt suvarna GLC och GLE. Flera av dem har dieselmotor.

Mercedes fyrcylindriga dieselmotor som bland annat sitter i C-klass och E-klass har båda fått bra resultat när det gäller utsläpp av kväveoxider, men tidigare har Mercedes tvingats betala böter för och uppdatera smutsiga dieselmotorer.

Skillnaderna mellan olika märken är dessutom enorma – vi har flera gånger skrivit om hur dieselutsläppen i vissa modeller kan ligga hundratals procent över det tillåtna värdet, särskilt i kallt väder.

Om jag skulle byta bil idag skulle jag välja en dieselbil.
538
134