Renault kan lansera "världens viktigaste elbil" i Europa – så billig blir den

Kan lanseras i Europa – är marknadens överlägset billigaste elbil.

Renault kan lansera "världens viktigaste elbil" i Europa – så billig blir den

Om vi säger "världens viktigaste elbil" är det nog många som tänker på Tesla eller kanske Porsche Taycan. Men faktum är att Renaults budgetelbil kan bli minst lika viktig, enligt många bedömare.

Renault säljer redan budgetbilen Kwid i andra länder, med en prislapp som kan vara så låg som 36.000 kronor, och det har länge pratats om en eldriven version av den. Nu är det på gång – och den kan även börja säljas i Europa.

Den eldrivna versionen av Renault Kwid ska heta K-ZE och ska lanseras i Kina nästa år. Om vi översätter priset rakt av hamnar det på 84.000 kronor vilket i så fall skulle vara marknadens överlägset billigaste nya elbil. Målet för den europeiska versionen är under 10.000 euro, i nuläget 106.000 kronor.

Räckvidden från det 30 kWh stora batteriet blir 25 mil enligt den väldigt tillåtande NEDC-körcykeln, så köparna får räkna med knappt 20 mil i verklig trafik som bäst. Men till det priset är räckvidden svårslagen och om vi placerar in Renault K-ZE i vår sammanställning över elbilarna med mest räckvidd per krona hamnar den på förstaplatsen direkt med inte ens hälften så hög kilometerkostnad som nuvarande ettan, Volkswagen ID 3.

"Alla har inte råd med elbilarna som finns på marknaden idag. Alla jobbar på högteknologiska bilar men det viktigaste är att vi får överkomlig mobilitet", säger Renaultchefen Thierry Bollore till Automotive News.

Läs också: "Renaults nya budgetbil är en mycket mer imponerande 'disrupter' än Model 3"

Att lansera en elbil för under 100.000 kronor kräver inte bara extrem kostnadspress på underleverantörerna utan också produktion i ett billigt land och att hela bilen utvecklats från grunden för att vara billig.

Det vi ska komma ihåg är att Renault sparat in ordentligt på krocksäkerheten i Kwid med bensinmotor. Exempelvis är krockkudde för föraren tillval på vissa marknader. Förhoppningsvis kommer en Europaversion av el-Kwid ha högre säkerhetsnivå än så.

Förutom el-Kwid ska Renault lansera en eldriven version av småbilen Twingo och en ny eldriven crossover.

Kostar den 84.000 kronor kan jag kompromissa ganska mycket med teknik och räckvidd.
824
119