Bombning mot oljeraffinaderi – nu stiger bensinpriset

Bensinpriset har idag tisdag stigit ytterligare. Bensinen med 40 öre per liter och dieseln med 30 öre per liter.

Bombning mot oljeraffinaderi – nu stiger bensinpriset
Oljeraffinaderiet i Abqaiq står för fem procent av hela världens oljeproduktion.

Världens största oljeraffinaderi i Saudiarabien bombades i en drönarattack i helgen. Det bombade raffinaderiet i Abqaiq producerar fem miljoner fat råolja varje dag, vilket motsvarar ungefär fem procent av världens totala oljeproduktion. Attacken i lördags skapar en osäkerhet på världsmarknaden som gör att bensinpriset stiger.

Både Circle K och OKQ8 har höjt sina riktpriser med 15 öre per liter, en väntad åtgärd, enligt Johan Andersson, vd för drivemedelsinsitutet SPBI.

"Det är en ganska normal reaktion, och vad jag förstår försöker man fortfarande utvärdera hur långvarigt stoppet blir. Det är först när man har någon sådan information som man verkligen ser hur marknaden reagerar. Just nu är en osäker situation", säger Johan Andersson till Aftonbladet.

Om priset kommer stiga ytterligare är för tidigt att spekulera kring. Från amerikanskt håll har president Donald Trump beordrat försäljning från USA:s strategiska oljelager, vilket fungerar som en temporär brandfilt på prishöjningarna. Skulle inte produktionen på Abqaiq-anläggningen vara igång inom ett par veckor finns risk att bensinpriset stiger ytterligare.

Vissa bedömare tror att råoljepriset kan stiga till 100 dollar/fat, vilket i så fall skulle vara den högsta nivån sedan Kuwait-krisen i början av 90-talet. Under måndagen steg bränslepriserna i USA med 15 procent.

De Iran-stödda Huthi-rebellerna har tagit på sig attacken. Skulle konflikten utveckla sig till ett fullskaligt krig mellan de gamla ärkefienderna Iran och Saudiarabien, blir nog denna prishöjning på 15 öre per liter att betrakta som en fis i rymden.

Uppdatering:

Idag tisdag 17/9 har priset på bensin och diesel höjts ytterligare. Dieselpriset steg idag med 30 öre per liter och bensinpriset med 40 öre per liter.

Det kostar bränslet hos de stora drivmedelsbolagen idag:
Station Bensin Diesel
OKQ8 15,93 kr/liter 16,83 kr/liter
Cirkle K 15,93 kr/liter 16,68 kr/liter
Preem 15,93 kr/liter 16,68 kr/liter
Oroligheterna i mellanöstern bekymrar mig.
58
13