Hotet mot Audi: Fixa dieselfusket – på 10 dagar

Audis ingenjörer jobbar just nu med kniven mot strupen. De har tio dagar på sig att fixa fuskmjukvaran i V6- och V8-dieselmotorerna – annars väntar miljardböter.

Hotet mot Audi: Fixa dieselfusket – på 10 dagar
Flera av Audis större dieselmotorer har fuskmjukvara installerad. Inom tio dagar måste Audi hitta ett sätt att få bort den. Foto: James Holm

Audi är djupt indraget i Volkswagenkoncernens dieselskandal.

Volkswagen har redan skickat ut en fix för de fyrcylindriga dieselmotorerna, och uppdateringen till den nya mjukvaran som ska sänka utsläppen är igång. I fredags godkände den tyska motsvarigheten till Transportstyrelsen, KBA, ytterligare 11.800 bilar i Tyskland med V6 TDI-motorer som uppfyllde Euro 6-utsläppskraven innan den standarden trädde i kraft 2014.

Men det finns fortfarande 8.200 bilar som inte är godkända. KBA ger nu Audi tio dagar på sig att ta bort fuskmjukvaran – annars väntar 25.000 euro i böter för varje bil som fortfarande har mjukvaran installerad, enligt uppgifter till Bild am Sonntag.

Enligt Audis svenska informationschef Irene Bernald är uppdateringen för dessa bilar i Tyskland "nära förestående" och den kommer vara klar innan tidsfristen går ut. 

"En mjukvarulösning har presenterats för varje berörd modell och den slutgiltiga tekniska rapporten överlämnas nu för dessa bilar", skriver hon i ett mejlsvar till auto motor & sport.

Läs också: Audi erkänner avgasfusk på dieselmotorer

Audichefen Bram Schots nya huvudvärk är tyska myndigheten KBA:s tighta deadline. Foto: Getty Images

De svenska bilar som omfattas kommer uppdateras i samband med service så snart åtgärden är godkänd och klar. Men exakt när det blir går inte att säga än så länge.

"Vi har ännu inte någon uppgift om det exakta antalet som omfattas av den senaste godkända lösningen", skriver Irene Bernald.

I tre olika brev har Audi informerats om KBA:s ultimatum. Det totala bötesbeloppet skulle i teorin hamna på 34 miljarder kronor.

 
Jag har en bil som omfattas av VW-koncernens dieselfusk.
62
160