Volkswagens nya plan: Ett operativsystem för alla bilar

Jätteprojektet redan igång: Åtta olika plattformar ska samordnas till en.

Volkswagens nya plan: Ett operativsystem för alla bilar

När biltillverkarna kör igång sina stora lanseringsevent på Frankfurtsalongen står det klart att det inte längre bara är bilarna som är i centrum. Biljättarna har börjat prata mycket mer om bildelning, appar, uppkopplade bilar, autonom teknik och molntjänster.

Då är det heller inte så konstigt att Volkswagen nu startar en jättesatsning för att bygga ett eget biloperativsystem. Det ska finnas i alla koncernens modeller under de kommande åren, skriver Ars Technica.

Detta är också helt naturligt när en ny generation bilköpare nu börjar bry sig mer om infotainmentsystemet, mjukvaran och uppdateringar via nätet och inte bara hur bilen är att köra. Och med tanke på att dagens VW-bilar kan ha mjukvara från upp emot 200 olika underleverantörer finns ytterligare ett skäl att gå över till ett centraliserat operativsystem utvecklat av Volkswagen själva.

Volkswagen har ett arv från avlidne utvecklingschefen Ferdinand Piëch. Han ville ha intern konkurrens för att varje märke i VW-koncernen skulle utveckla egen mjukvara, men på grund av det körs koncernens bilar nu på åtta olika elektronikplattformar. Det måste förenklas.

Från Polo till A8

Det nya operativsystemet ska användas i allt från Volkswagen Polo upp till Audi A8. Systemet ska sköta bland annat infotainmentsystem, förarassistanssystem, digitala instrument och uppkoppling mot molnet för att ägaren ska kunna fjärrstyra bilens funktioner.

Även om den tekniska grunden blir densamma för alla märken kan exempelvis Porsche, Audi och Lamborghini bygga egna designlösningar ovanpå operativsystemet för att det bättre ska passa in utseendemässigt.

Systemet ska baseras på Android Automotive, den nya lösningen som Google presenterat och som Volvos prestandamärke Polestar blir först ut att använda. Det egna operativsystemet lär dock dröja: avdelningen som ska sköta utvecklingen ska inte vara i full gång förrän 2025.

Jag är nöjd med tekniknivån i min bil.
127
45