Försäkringsjättarnas nya skräck – hotar säkerheten

Trots den högre olycksrisken fortsätter biltillverkarna pressa in allt större pekskärmar i nya bilar. Nu varnar flera försäkringsbolag i Norge för utvecklingen.

Försäkringsjättarnas nya skräck – hotar säkerheten
Kinesiska elbilen Byton M-Byte som ska säljas i Europa har en enorm skärm som löper längs bilens bredd. Den kompletteras av två mindre skärmar nedanför – en i ratten och en på mittkonsolen.

Sedan några år är det förbjudet att använda mobilen i bilen – om du håller den i handen. Men att knappa på bilens infotainmentskärm är fortfarande fullt lagligt, trots att det kan öka olycksrisken.

De stora pekskärmarna som finns i allt fler nya bilar får försäkringsjättarna i Norge att reagera, skriver Tek.no. Hela fyra av tio personer uppger att de blivit distraherade av pekskärmen i bilen, enligt en undersökning som försäkringsbolaget Gjensidige gjort.

Nu finns en oro i försäkringsbranschen för att pekskärmarna kan leda till allvarliga olyckor. Om föraren tittar bort några sekunder hinner bilen rulla ganska långt utan att föraren har uppmärksamheten på vägen.

"Dessvärre har bilkörning inte blivit någon fristad där man kopplar ned från att använda skärmar, mobiler och surfplattor. Det är en oroväckande utveckling", säger Bjarne Rysstad, kommunikationschef på Gjensidige, till sajten.

Läs också: Så funkar den nya pekskärmen i Volvo XC90

48-tumsskärmen är "värstingen" just nu

Det finns en trend i bilvärlden just nu med allt större pekskärmar. Tesla var tidigt ute med den stora infotainmentskärmen i Model S, och i Model 3 hamnade den på bredden. På sistone har både Porsche och Honda visat upp elbilar med stora pekskärmar och "värst" är kinesiska Byton, där den enorma skärmen löper över hela bilens bredd och dessutom kompletteras av skärmar både i ratten och på mittkonsolen.

Biltillverkarna brukar alltid förbjuda videotittande i infotainmentsystemet medan bilen körs. Men eftersom moderna bilar får allt fler funktioner och finesser ökar också behovet av en pekskärm, enligt biltillverkarna, eftersom de tycker fysiska knappar blir för dyrt och opraktiskt. En skärm kan anpassas efter vilken funktion föraren valt och till exempel inte visa musikspellistan medan föraren ändrar en inställning för klimatanläggningen.

Porsche Taycan har en skärm för de digitala instrumenten, en för infotainmentsystemet, en för fler inställningar längre ned och en som tillval för passageraren.

Även elbilen Honda e slår på stort när det gäller stor pekskärm.

 
Jag gillar pekskärmar i bilar.
52
200