Film: BMW M2 CS med 450 hk och 550 Nm är grymt snabb

BMW:s nya värsting M2 CS är inte ens officiell ännu men våra kollegor på Sport Auto har fått testa bålgetingen på Hockenheim. Varvtiden är imponerande.
Annons

BMW:s nya lilla värsting M2 CS presenteras ”när som helst” men sannolikt inför bilsalongen Los Angeles Auto Show, i slutet av november.

BMW M2 CS är alltså fortfarande hemlig men våra tyska kollegor på Sport Auto har fått låna ett maskerat exemplar för att testa prestanda. I filmen nedan ser vi hur man sätter ett imponerande snabbt varv på Hockenheims GP-slinga och klockar tiden 1:55,8. Det innebär att M2 CS bara är aningen långsammare än till exempel Aston Martin DBS Superleggera och Porsche 911 Carrera S (992).

De uppgifter som läckt ut berättar att BMW M2 CS får S55-motorn med 450 hk och 550 Nm. Med full tank väger bilen 1.588 kilo och tyngdpunkten sänks med bland annat tak i kolfiber. Även motorhuven görs i kolfiber, liksom en del andra detaljer. Men förutom dessa detaljer görs det ingen radikal viktbantning.

BMW M2 CS ska göra 0–100 km/h på 4,1 sekunder och det ska finnas både DCT-automat och manuell låda att välja mellan.

Stötdämparna är elektroniskt styrda på BMW M2 CS och det ska erbjudas keramiska bromskivor som tillval. Priset lär hoppa upp över 700.000 kronor, vilket är mycket pengar men ändå prisvärt jämfört med andra sportbilar i samma prestandaklass. Ryktena berättar att det blir en begränsad serie, kanske 2.000 bilar. Produktionen av M2 CS börjar våren 2020.

Bland BMW-entusiasterna har det pågått en debatt kring hur man bör (ska) läsa ut modellnamnet CS. Tittar vi bakåt i historien så är den ursprungliga betydelsen från 60-talets BMW-modeller och då stod CS för ”Coupé Sport”. När BMW började tävla inom standardvagnsracingen kom legendariska modellen CSL, ”Coupé Sport Leicht” (leicht = lätt). Det namnet återkom en gång senare, hos BMW M3 (E46) CSL från 2003.

Under 2017 återkom CS som modellnamn hos BMW M4 CS och M3 CS. Det funkar på tvådörrars M4, men egentligen inte på fyrdörrars M3 som ju inte är en coupé. Därför bör vi förmodligen utläsa CS som Competition Sport framöver, för moderna modeller. Eventuellt kan vi i framtiden få se en BMW M4 CSL, byggd på nya generationen 3-serie.

 

 
Film: BMW M2 CS med 450 hk och 550 Nm är grymt snabb
Den här illustrationen läckte ut efter en handlarkonferens. Vi ser alla viktiga detaljer runt BMW M2 CS, som sannolikt premiärvisas på LA Auto Show i slutet av november.
Annons
Annons
Rulla till toppen