Nya greppet: Kameror för att upptäcka rattsurfare

Sedan den 1 februari 2018 är det förbjudet att använda sin mobiltelefon, om man håller den i handen, när man kör. Samtal kan man fortfarande...
Annons

Sedan den 1 februari 2018 är det förbjudet att använda sin mobiltelefon, om man håller den i handen, när man kör. Samtal kan man fortfarande ha via headset, men att surfa på sin mobila enhet är förbjudet.

Det är dock ganska svårt att sätta dit ”rattsurfare”. I praktiken måste de tas på bar gärning. Men i Australien testas nu övervakningskameror som ska upptäcka om någon använder sin mobil vid körning. 

Under testperioden använder man sig av 45 övervakningsenheter som innehåller två kameror vardera – en som fotar vad föraren gör med sina händer och en som fotar registreringsskylten.

För att inte behöva fota bilar som passerar kommer systemet använda sig av artificiell intelligens som ska kunna avgöra om en förare använder en mobiltelefon eller inte. Om kameran upptäcker ett ”misstänkt beteende” tar den en bild som sedan analyseras av ett mänskligt öga som i sin tur tar beslutet om en bot ska utfärdas.

Åker man dit i en sån här kamera i Australien tvingas man böta 344 australiska dollar (motsvarande 2.265 svenska kronor). I Sverige kostar det 1.500 kronor om man blir ertappad med mobilen i hand under körning.

 
Annons
Annons
Rulla till toppen