Bakslaget för Volkswagen: Nu åtalas högsta ledningen

Bakslaget för Volkswagen: Nu åtalas högsta ledningen

Volkswagen försöker på alla sätt att lägga dieselskandalen bakom sig, inte minst med miljardsatsningen på elbilar. Men den här veckan kom en nyhetsbomb som VW-koncernen gärna hade varit utan.

Tyska åklagare har beslutat sig för att åtala den nuvarande koncernchefen Herbert Diess och styrelseordförande Hans-Dieter Pötsch i samband med dieselskandalen. Även tidigare Volkswagenchefen Martin Winterkorn, som avgått, åtalas.

Enligt anklagelserna har VW-ledningen medvetet väntat med att informera om vad de visste kring dieselgate, vilket är straffbart.

"Grundlösa" anklagelser

Det har tidigare beskrivits som att Herbert Diess hade ett "fläckfritt" förflutet när det gäller utsläppsskandalen och att han därför skulle bli koncernens nya ansikte utåt. Men enligt de här anklagelserna visste han alltså mer än han talade om.

Herbert Diess advokater hävdar att ingen kunde förutse att dieselskandalen skulle få så stora ekonomiska konsekvenser. Han kommer fortsätta som koncernchef.

Volkswagen kallar anklagelserna för "grundlösa" och säger att företaget undersökt detta med hjälp av både interna och externa rättsliga experter.

"Om det blir rättegång är vi säkra på att anklagelserna bevisas vara ogrundade", säger Hiltrud Werner, styrelseledamot i Volkswagen med ansvar för rättsliga och integritetsmässiga frågor.

 
Jag kan tänka mig att köpa en Volkswagen trots dieselskandalen.
82
80