Fiat/Chrysler har blåst upp säljsiffrorna – tvingas betala 400 miljoner i böter

Återförsäljare fick betalt för att rapportera fejkade siffror.

Fiat/Chrysler har blåst upp säljsiffrorna – tvingas betala 400 miljoner i böter

I flera års tid ska Fiat/Chrysler-koncernen ha rapporterat uppblåsta försäljningssiffror, och hävdat att biljätten red på en våg av ständiga försäljningsökningar.

Det stämde inte överens med verkligheten. Efter en utredning av den amerikanska finansinspektionen SEC (Securities and Exchange Commission) tvingas Fiat/Chrysler nu betala nästan 400 miljoner kronor i böter för siffertrixandet, och för att ha vilselett investerare.

Fiat/Chrysler ska ha rapporterat fel försäljningssiffror i USA mellan 2012 och 2016. Då gick koncernen igenom siffrorna igen för att rätta till dem. Men det är först nu som överenskommelsen med SEC och bötesbeloppet blir officiellt.

Fiat/Chrysler samarbetade med utredningen, skriver bilkoncernen i ett uttalande.

"Vi har granskat och förfinat våra regler och processer och ska bibehålla noggrann kontroll när det gäller försäljningsrapporteringen", står det bland annat.

Anledningen till siffertrixandet ska enligt SEC vara att huvudkontoret lagt mycket press på ekonomiavdelningen att rapportera bra siffror, något som ledde till fusk av vissa anställda. Även återförsäljarna fick betalt för att rapportera fejksiffror.

 
Jag litar i allmänhet på att det biltillverkarna säger stämmer.
18
70