BMW försvarar extrema designen: ”Ibland vill vi chocka”

"Ingen som kritiserar vår design köper våra bilar så det spelar ingen roll", säger designchefen.
Annons
Annons

Ingen lämnades oberörd när BMW visade upp Concept 4 på bilsalongen i Frankfurt – fronten med de enorma njurarna väckte en hel del känslor hos våra läsare. Och det är inte första gången: tidigare i år skrev vi om njurarna på BMW X7.

Men för BMW:s designchef Domagoj Ducek handlar det om att göra något istället för inget alls.

• De stora njurarna på BMW:s bilar, med exempelvis BMW Concept 4, har fått utstå mycket kritik. Vad är strategin bakom designen?

”Det handlar inte om dåligt eller bra utan om att vi gör något. Ibland vill vi chocka. I design finns inte rätt eller fel, människor har olika smak, vi fick mycket skäll för X6 när den kom. Men det blev en storsäljare, och nästan alla andra tillverkare har följt efter.”

• Ska alla BMW-bilar får stora njurar?

”Nej, vi kan inte göra lika extrema saker med exempelvis en 5-serie som med en X7. Alla kunder ska få den produkt som är rätt för dem. Vill man ha en X7 gillar man att bilen syns och utstrålar självförtroende. Vi vill leda utvecklingen och starka karaktärer är viktigt. Kunderna vill ha unika bilar och vi kommer exempelvis skilja 3- och 4-serien mer åt än vad vi tidigare gjort.”

• Vad anser du om de som hatar den nya designen?

”Ingen som kritiserar vår design köper våra bilar så det spelar ingen roll. Vad kunderna efterfrågar är den enda sanningen och vi skulle kunna sälja fler X7 än vi tillverkar. Det är den enda sanningen, det är den enda punkten där jag blir bedömd av ledningen.”

• Skiljer sig kinesiska kunder från europeiska?

”Nej, kineserna vill inte ha bilar som är speciellt designade för dem, de vill ha en äkta BMW. När det gäller njurarna ska man inte vara rädd att förändra former och storlekar. På 1970-talet hade man utsvängda jeans, nu har man smala ben. Allt förändrar sig men det viktiga är att man känner att det är en äkta BMW, att man får mer och att vi är tydliga.”

 

Annons
Annons
Rulla till toppen