Bakläxa för bilsäljarnas fula knep – får inte reservera sig mot felskrivning

Det som står i bilannonsen ska stämma.

Bilsäljarna brukar ofta reservera sig mot felskrivningar i bilannonserna på nätet – men det går inte att göra.

En granskning som organisationen M Sverige gjort visar att nästan var fjärde annons innehåller texten "reservation mot felskrivning". Det är nästan lika illa som för ett år sedan när samma granskning visade att texten förekom i var tredje annons.

Säljarna på Blocket och Bytbil har bättrat sig jämfört med förra årets granskning medan säljarna på Wayke blivit sämre.

M Sverige vill se nolltolerans både bland bilsäljare och annonssajter mot den här typen av reservationer. Det som står i annonsen ska gälla och det blir en del av köpavtalet. auto motor & sport har flera gånger skrivit om säljare som skrivit fel i annonsen och tvingats betala ersättning.

Bilköparna "ska känna sig trygga"

Enligt M Sverige kan en bilhandlare som reserverat sig mot felskrivningar tyda på att de inte är intresserade av att ta reklamationsansvar om det visar sig att bilen saknar utrustning som säljaren lovat att den ska ha.

"Konsumenter ska känna sig trygga i att bilsäljare inte kan friskriva sig från det som har utlovats i annonsen", säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på M Sverige.

Om du köper en bil där utrustningen inte stämmer överens med vad som står i avtalet har säljaren rätt att fixa felet eller erbjuda omleverans. Om du inte kommer överens med säljaren kan du anmäla företaget till Allmänna Reklamationsnämnden (ARN). Deras beslut är inte tvingande, men företag som inte följer ARN:s beslut hamnar på Råd & Röns så kallade Svarta lista.

Så här får det alltså INTE stå i bilannonserna, enligt M Sverige.

 
Jag litar på att det som står i bilannonsen stämmer.
20
236