Volkswagen skjuter upp beslut om ny fabrik i Turkiet efter militär offensiv in i Syrien

Turkiets krig mot kurderna i Syrien har gett Volkswagen kalla fötter. "Vi ser med oro på utvecklingen," säger VW:s talesperson.

Volkswagen skjuter upp beslut om ny fabrik i Turkiet efter militär offensiv in i Syrien
Turkiets president Erdogan har mött stark kritik efter offensiven in i Syrien. Foto: Getty.

För en vecka sedan inledde Turkiet en militär operation i den kurdkontrollerade, nordöstra delen av Syrien. Enligt Turkiets president Erdogan är syftet att "Förhindra en terrorkorridor över vår södra gräns och skapa fred i området."

FN uppskattar att mer än 130.000 syrier har flytt från området och uppgifterna om antalet döda varierar, beroende på källa. Anfallet på Syrien har fördömts och USA:s president Donald Trump har krävt att Turkiet omedelbart avbryter invasionen. USA inför även sanktioner mot Turkiet.

Turkiets offensiv i Syrien får nu även konsekvenser inom bilindustrin. Idag meddelade Volkswagen att man skjuter upp beslutet om att bygga en ny fabrik i Turkiet. Enligt de ursprungliga planerna skulle fabriken producera Volkswagen Passat och Skoda Superb. Kapaciteten skulle ligga kring 300.000 bilar per år, en ganska stor bilfabrik alltså, och produktionsstarten var planerad till 2022.

"Vi övervakar noga den nuvarande situationen och ser med oro över den aktuella utvecklingen," sade en talesman för Volkswagen under tisdagsmorgonen.

När Volkswagen inledde sin planering av den nya bilfabriken undersökte man även platser i Rumänien, Serbien och Bulgarien samt länder i Nordafrika.

 

Missa inte våra motorklipp:

 
Helt rätt beslut av Volkswagen!
78
9