Mazda öser på med dieselmotorer – ny innovativ teknik nästa år

Sedan dieselgate har dieselmotorerna jobbat i motvind, och allt fler tillverkare har börjat titta på andra drivmedel. Volvo har redan börjat avveckla dieselmotorerna eftersom man "inte ser någon framtid dem."

Men de gör uppenbarligen Mazda, som tvärt om sätter in en dieseloffensiv, med en ny infallsvinkel.

"Vi håller fast i dieselmotorerna. Från och med nästa år kommer vi ha en ny infallsvinkel gentemot dieselmotorerna. Vi kommer att visa er hur rena och otroligt effektiva dieselmotorer kan vara", säger Mazdas europeiska utvecklingschef, Christian Schultze, till Autocar. 

Mazda har investerat mycket pengar i utveckling de senaste åren. Exempelvis i deras Skyactiv-X-motor som, något förenklat, fungerar som ett mellanting mellan bensin och diesel, men drivs av bensin. På frågan om den nya dieselmotorn ärver något från Skyactiv-X, är Christian Schultze kryptisk. 

"Vi kommer att överraska er nästa år. Men det är inte så stora skillnader mellan bensin och diesel."

Mazda lägger dock inte alla ägg i en korg. På Tokyo Motor Show nästa vecka visar man upp sin första elbil. En elbil som vi faktiskt redan kört om än i prototypform. En intressant sak med den är att Mazda kommer att erbjuda den med en Range Extender i form av en bensindriven Wankelmotor.

 

Missa inte våra motorklipp:

Jag tror att det är smart av Mazda att satsa på diesel.
333
41