Udda försöket lyckades: Runt Nürburgring – utan att bromsa

Udda försöket lyckades: Runt Nürburgring – utan att bromsa

Det tog några år, men nu har Mini visat upp märkets första elbil. Mini Cooper SE ska klara mellan 23 och 27 mil på en laddning och går loss på 359.000 kronor.

Precis som i många andra elbilar kan Mini Cooper SE köras utan att föraren använder bromspedalen. När föraren lyfter på gasfoten "motorbromsar" bilen automatiskt och då laddas även batteriet upp med hjälp av energin som uppstår.

"Enpedalskörningen" kan ställas i olika lägen för att bromskraften ska kunna anpassas för olika situationer. Vissa förare vill ha ordentlig bromskraft medan andra vill att bilen bara ska "segla vidare" som en vanlig bil med förbränningsmotor, och använda bromspedalen som vanligt.

För att visa hur det kan fungera har Mini gett sig på ett lite udda rekord. En Mini Cooper SE har tagit sig runt Nürburgring helt utan att använda bromspedalen. Det låter lätt, men det kan inte ha varit helt enkelt för föraren att känna av precis när han eller hon skulle lätta på gasen för att bilen själv skulle hinna bromsa lagom mycket innan kurvan.

Mini vill inte avslöja vad tiden runt Nürburgring blev, så den kan inte ha varit alltför imponerande, men som exempel på hur "motorbromsen" kan fungera är det ändå ett ganska kul experiment.

 
När jag byter till elbil kommer jag definitivt köra "enpedalskörning", utan att använda bromspedalen.
146
71