Fordonsforskaren: ”Solpaneler på elbilar hade kanske funkat i Sahara”

Att sätta solceller på sina bilar är det några fordonstillverkare som har sneglat på. Dels har vi uppstickarmärket Sono Motors vars modell Sion är helt...
Annons
Annons

Att sätta solceller på sina bilar är det några fordonstillverkare som har sneglat på. Dels har vi uppstickarmärket Sono Motors vars modell Sion är helt täckt av solpaneler – likaså holländska Lightyear One.

Men också sådana stora spelare som Toyota har använt sig av solceller. Just Toyota har faktiskt sjösatt ett nytt solcellsprojekt, något som man kommunicerade i somras.

Men enligt den tyska fordonsforskaren Ferdinand Dudenhöffer, är det pengar i sjön.

”Solenergin som är nödvändig för att driva en bil kan du kanske hitta i Sahara. Men inte på våra breddgrader”, säger Dudenhöffer till Schweiziska Handelszeitung. 

Solpanelerna i Sono Sion ska i optimala fall kunna bidra med 34 kilometer räckvidd per dag. Men det är inget som imponerar på Dudenhöffer. 

”Solpanelerna kan i bästa fall innebära att du behöver vänta tio minuter mindre vid laddstolpen.”

Toyota själva medgett att den mängd solenergi som alstras endast räcker till en väldigt lite del körenergi. Men man menar samtidigt att systemet är ett genombrott eftersom energi som annars hade gått förlorad kommer till användning.

 
Annons
Annons
Rulla till toppen