Skräckstolarna får uselt betyg – säljs fortfarande i Sverige

Livsfarlig och cancerframkallande – här flyger barnet ur stolen.

Skräckstolarna får uselt betyg – säljs fortfarande i Sverige

Tidningen Råd & Rön har gjort ett test av bilbarnstolar och delat ut lägsta möjliga betyg åt flera deltagare. I bilbarnstolen Hauck iPro Baby flyger barndockan framåt vid en frontalkrock.

Betyget blir därför bara 1 av 100 möjliga. Det är när babyskyddet används med en så kallad basenhet som problemen uppstår. Utan basenhet blir säkerheten högre och betyget blir då 15 av 100.

"Vi upprepade testet tre gånger med babyskydd av samma modell. Vid ett av tillfällena flög dockan ur skyddet, vid det andra gick basen sönder och i det tredje flyttades dockans huvud så långt att det riskerar att skadas", säger Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön.

Haucks bilbarnstol ska enligt tillverkaren ha genomgått kvalitetskontroll men stolen finns fortfarande till salu i flera butiker. Hauck ska undersöka resultatet av testet och poängterar att det bara är vid ett av testmomenten som barndockan lossnar, men Råd & Röns Ronny Karlsson säger att "när det handlar om barnsäkerhet är en gång en gång för mycket".

Cancerframkallande ämnen

Hauck iPro Baby har dessutom problem med höga PAH-halter, vilket är kemiska ämnen där många är cancerframkallande och kan orsaka skador på arvsmassan. Enligt tillverkaren kommer ämnena från ett lim som inte ska komma i kontakt med barn som sitter i stolen.

En annan bilbarnstol, Uppababy Mesa i-Size, har så höga halter av flamskyddsmedel i tyget att det hamnade långt utanför tidningens betygsskala.

"Vi har testat tre olika stolar inköpta på olika ställen, så det handlar inte om ett måndagsexemplar", säger han.

I tillverkarens egen marknadsföring står det att det handlar om "godkänd flamsäker merinoull som är fri från skadliga kemikalier". Även Uppababy Mesa i-Size får sämsta möjliga betyg, 1 av 100.

Läs mer om de farliga stolarna och testet här.

 
Jag har bilbarnstol i bilen nu.
12
13