Skräckstolarna får uselt betyg – säljs fortfarande i Sverige

Livsfarlig och cancerframkallande – här flyger barnet ur stolen.

Skräckstolarna får uselt betyg – säljs fortfarande i Sverige

Tidningen Råd & Rön har gjort ett test av bilbarnstolar och delat ut lägsta möjliga betyg åt flera deltagare. I bilbarnstolen Hauck iPro Baby flyger barndockan framåt vid en frontalkrock.

Betyget blir därför bara 1 av 100 möjliga. Det är när babyskyddet används med en så kallad basenhet som problemen uppstår. Utan basenhet blir säkerheten högre och betyget blir då 15 av 100.

"Vi upprepade testet tre gånger med babyskydd av samma modell. Vid ett av tillfällena flög dockan ur skyddet, vid det andra gick basen sönder och i det tredje flyttades dockans huvud så långt att det riskerar att skadas", säger Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön.

Haucks bilbarnstol ska enligt tillverkaren ha genomgått kvalitetskontroll men stolen finns fortfarande till salu i flera butiker. Hauck ska undersöka resultatet av testet och poängterar att det bara är vid ett av testmomenten som barndockan lossnar, men Råd & Röns Ronny Karlsson säger att "när det handlar om barnsäkerhet är en gång en gång för mycket".

Cancerframkallande ämnen

Hauck iPro Baby har dessutom problem med höga PAH-halter, vilket är kemiska ämnen där många är cancerframkallande och kan orsaka skador på arvsmassan. Enligt tillverkaren kommer ämnena från ett lim som inte ska komma i kontakt med barn som sitter i stolen.

Läs mer om de farliga stolarna och testet här.

Uppdatering 29/11: Råd & Rön har valt att avpublicera ett tidigare testresultat på babyskyddet Uppababy Mesa i-Size. I testet konstaterades att skyddet innehöll höga halter av flamskyddsmedel och det sammanlagda betyget drogs ner av just den anledningen.

Så här skriver Råd & Rön om beslutet:

"Det aktuella babyskyddet tillverkas i två varianter, avsedda för olika marknader. Fel exemplar av babyskyddet testades i våra labb då de var avsedda för den brittiska marknaden, där andra regler kring kemikalier gäller, vilket förklarar testresultatet. Babyskyddet har därefter testats på nytt. Det nya testet visar att det babyskydd som säljs på den övriga europeiska marknaden inte innehåller flamskyddsmedel. De nya testresultaten för Uppababy Mesa i-Size har nu publicerats i Råd & Röns testtabell. Råd & Rön beklagar det inträffade."

 
Jag har bilbarnstol i bilen nu.
12
13