Usel vägstandard – då sänks hastigheten på över 100 mil väg

Får hård kritik: "En riktigt dålig lösning."

Usel vägstandard – då sänks hastigheten på över 100 mil väg

Trafikverket ska sänka hastigheten på totalt 111 mil väg runt om i Sverige, på grund av att vägstandarden är för dålig. På så sätt kommer flera liv räddas, enligt myndigheten.

Hastigheten på de berörda vägarna sänks från 90 till 80 km/h. Ändringen börjar gälla i november.

"Det handlar om att rädda liv och skapa så säkra möten som möjligt", säger Sandra Nordahl, enhetschef för avdelningen Nationell samhällsplanering på Trafikverket, till Sveriges Radio Ekot.

Trafikverket ska också höja hastigheten på totalt nio mil väg. Då handlar det framför allt om vägar som redan har en hög säkerhetsstandard och där Trafikverket kunnat sätta upp ett mitträcke som delar av trafiken.

Fram till 2025 görs en genomgång av hastighetsgränserna i Sverige och totalt ska hastigheten sänkas på 400 mil väg. Hastighetsgränsen höjs på 100 mil väg.

Att sänka hastigheten istället för att höja vägstandarden är något som kritiseras hårt av organisationen M Sverige, tidigare Motormännen.

"Det som borde vara en nödåtgärd väljer Trafikverket nu att normalisera. Istället för att mittseparera, underhålla vägarna eller skylta upp olycksdrabbade sträckor, till exempel farliga kurvor, väljer Trafikverket nu att sänka hastigheten. Det tycker vi är en riktigt dålig lösning", säger Heléne Lilja, kommunikationschef på M Sverige, till Ekot.

I den här PDF-filen finns mer detaljerad information om vilka vägar som får höjd eller sänkt hastighet.

Klicka för att se en större karta över vägarna där hastigheten höjs eller sänks.

 
Att sänka hastigheten tycker jag låter som en bra lösning.
15
174