Ford Flex läggs ner efter 11 år – började byggas 2008 med Volvo-delar

Produktionen av designikonen Ford Flex upphör och därmed går en epok i graven. Visste du att Flex bygger på Volvo P2-plattformen och att Peter Horbury designade?

Ford Flex läggs ner efter 11 år – började byggas 2008 med Volvo-delar
Ingen liten bil, men här finns plats för stora familjen eller halva fotbollslaget.

Allt har en ände, utom korven som har två, och för många kommer det säkert som en överraskning att Ford Flex fortfarande produceras. Men nu är det slut, slutdatum sätts till 28 oktober även om Ford ska bygga några bilar till innan det är definitivt slut.

När Ford Flex läggs ner innebär det också slutet för fabriken Oakville Assembly i Ontario, Kanada (på andra sidan gränsen, från Detroit räknat). 450 jobb försvinner i en region som redan förlorat många jobb inom bilindustrin.

Ford Flex var ett utropstecken redan som konceptbil 2005. Ford Fairlane Concept fick ett varmt mottagande och 3 juni 2008 rullade den första Ford Flex av bandet i Oakville-fabriken.

Designmässigt var Flex en fullträff och projektledare för designteamet var Peter Horbury, som då hade tagit paus från sitt tidigare jobb som chefsdesigner för Volvo och blivit utlånad till Ford. Flex ansågs som en av de första "hybriderna" (crossovers) där man kombinerade praktiska utrymmen från familjebussarna med en tuffare suv-attityd. Modellen tillverkades som sex- eller sjusitsig.

Men det var inte bara designen som fick "Volvo-hjälp", plattformen D4 utvecklades från D3:an som i sin tur bestod av väldigt mycket från Volvos P2-plattform. Den sistnämnda bildade grund till Volvo S80 och första generationen XC90. Det innebar tvärställda motorer och möjlig fyrhjulsdrift, utvecklad av Haldex (senare BorgWarner).

Ford Flex var ingen storsäljare men ständigt populär i sitt segment. Första fulla produktionsåret 2009 tillverkades nästan 39.000 bilar. De senaste åren har man legat kring drygt 20.000 Flex per år. Trots sin långa produktionstid fick Flex bara ett "facelift", inför årsmodell 2013. Även systermodellen Lincoln MKT har lagts ner.

I Sverige är Ford Flex en sällsynt modell, ett knappt 60-tal bilar har hittat hit som privatimport. Samtliga utrustade med 3,5-liters V6-motor och flertalet med fyrhjulsdrift.

Ganska tidlös design, signerad Peter Horbury, som stått sig väl i elva år.

Så här roligt kan man ha om man har väldigt många Ford Flex och för mycket fritid.

 
Ford Flex är rätt mysig ändå!
93
12