Jay Leno provkör nya Ford Mustang Shelby GT500 med 770 hk

Det är ingen hemlighet programledaren Jay Leno gillar Ford Mustang. Och därför är humöret på topp när han äntligen får provköra Ford Mustang Shelby GT500.
Annons

Nu svämmar nätet över av filmer och artiklar om Ford Mustang Shelby GT500, då embargodatum har passerats. Och precis som vi kunde gissa är bilnörden och programledaren Jay Leno först i kön att provköra muskelbilen.

Som guide i garaget har Jay Leno fått Fords representant Dave Pericak, som har den helt underbara titeln ”Director of Icons”. Filmen bjuder på en grundlig, teknisk genomgång och Jay Leno bjuder på en hel del historiska reflektioner.

Den bil som rullat in hos Jay Leno är utrustad med kolfibertillvalet Carbon Fiber Track Pack, som kostar häftiga 18.500 dollar (fast då ingår ganska mycket, dock inget baksäte). Listpriset för Mustang Shelby GT500 börjar vid 73.995 dollar. Vill man ha målade fartränder på sin Shelby så är det bara att hosta upp 10.000 dollar, men de i plast kostar endast 1.000 dollar. Klickar man i alla tillval så hamnar notan på 107.080 dollar.

Och de av er som är på väg att ringa upp sin vänliga Fordhandlare för att beställa en Ford Mustang Shelby GT500 kan lägga på luren igen. Modellen är inte aktuell för försäljning i Europa, till skillnad mot Mustang Shelby GT350.

När Ford gick ut med de officiella siffrorna för deras muskelbilsmodell Mustang Shelby GT500 angavs toppeffekten till 760 hp och 625 poundfeet i vridmoment. Räknar vi om amerikanska horsepower till metriska hästkrafter så blir toppeffekten 770,5 hk och vridmomentet (som är förvånansvärt lågt, ZR1 har nästan 1.000 Nm) hamnar på 847 Nm.

Om vi håller oss till amerikanska hp så innebär det att Ford Mustang Shelby GT500 har 110 hästar mer än Chevrolet Camaro ZL1, 53 hästar mer än de olika varianterna av Dodge Hellcat (och även Jeep Trackhawk) samt fem hästar över Corvette ZR1. Ford skriver i sin pressrelease att Mustang Shelby GT500 är Fords kraftfullaste, gatlegala modell någonsin. Vilket är sant, även om det finns andra överladdade V8:or i serieproduktion som ger högre toppeffekt.

När Ford premiärvisade Mustang Shelby GT500 fick vi inga prestandasiffror. Men en oberoende biltestare lyckades sätta en svit av snabba körningar på strippen, med 10,61 och 214 km/h som bästa tid. 0–60 mph (96 km/h) ska gå att klara av på 3,3 sekunder, ”under ideala förhållanden” enligt Ford.

 
Annons
Annons
Rulla till toppen