Ola Källenius avslöjar: Så ska Mercedes-AMG köra om bittra konkurrenten

Svenske Mercedeschefens plan för hur biljätten ska ställa om.

Ola Källenius avslöjar: Så ska Mercedes-AMG köra om bittra konkurrenten

Ola Källenius föregångare som chef för Daimler, Dieter Zetsche, hade storslagna planer på hur koncernen skulle jobba mer med mobilitet än med fordon – alltså att sälja transporttjänster snarare än bilar.

Men det initiativet vill Ola Källenius bromsa, framgår av en intervju i tyska Manager Magazin. Mercedes har på sätt och vis "bränt sig" med bilpoolsföretaget Car2go som haft en del motgångar, bland annat i Sverige där företaget lades ned. Ola Källenius vill främst att Daimler ska vara en biltillverkare och det blir därför mindre pengar åt andra satsningar och för att köpa uppstartsföretag.

Ola Källenius vill också bromsa (men inte helt lägga ned) samarbetet med BMW som bland annat innefattar bildelning, parkering och elbilsladdning. Dessutom blir det mindre pengar åt utveckling av självkörande bilar.

Delad plattform för elbilar

Många biltillverkare har utvecklat nya plattformar enbart för elbilar. Men Mercedes kommer istället använda delade plattformar som först utvecklas för eldrift, men som också kommer kunna husera en bensin- eller dieselmotor. De första modellerna med det nya plattformstänket lanseras 2024.

Planen för prestandadivisionen Mercedes-AMG är eldriven även den. Ola Källenius vill omforma Mercedes-AMG till att jobba mer med eldrivna och laddbara bilar, och på sätt och vis blir det därmed en konkurrent till Volvos Polestar.

Redan nästa år kommer ett bevis för att AMG-divisionen börjat fokusera på eldrift. Enligt tyska auto motor und sport lanseras då fyradörrarsversionen av Mercedes-AMG GT med hybridteknik. Den får 800 hästkrafter och fyrhjulsdrift.

Den långsiktiga planen med Mercedes-AMG är att sälja lika många bilar som Porsche, det vill säga 250.000 bilar årligen. Förra året sålde Mercedes-AMG ungefär hälften så många bilar, enligt Manager Magazin.

 
Jag tycker Ola Källenius plan låter bra!
100
25