Nya förslaget: Inför motorvägsavgifter – även i Sverige

Vill få bilister att tänka om och åka kollektivt istället.

Nya förslaget: Inför motorvägsavgifter – även i Sverige

Att betala avgift för att köra på motorvägar är inte ovanligt i andra länder. Nu vill Liberalerna införa motorvägsavgifter även i Sverige, skriver Aftonbladet.

Planen är att avgifterna ska tas ut på motorvägssträckor som redan har bra kollektivtrafik och att de därför ska få fler bilister att åka kollektivt istället. Ett exempel skulle kunna vara sträckan mellan Stockholm och Uppsala.

Förslaget presenteras för att profilera partiet i klimatfrågan och den som kör en elbil ska inte behöva betala.

"Antalet som åker kollektivt ökar redan ganska kraftfullt, det vill vi också bygga ut. Samtidigt är det många som åker bil till jobbet. Men finns det en avgift skulle nog fler tänka om, om det faktiskt finns bra kollektivtrafik på den sträckan", säger Helena Gellerman, klimatpolitisk talesperson i Liberalerna, till tidningen.

Det är som sagt inte ovanligt med motorvägsavgifter i andra länder. Norge tar till exempel ut "bompengar" för att köra på vissa vägar. I Frankrike, Italien, Spanien och Portugal ägs och underhålls många motorvägar av privata bolag och de finansieras av motorvägsavgifter.

I vissa andra länder, som Österrike och Schweiz, krävs ett klistermärke (så kallad vignette) för att köra på motorvägarna.

 
En bra idé, tycker jag!
50
328