Volvo smiter före Tesla i nytt autobromstest

Här är modellerna som lyckas – och märkena som får bakläxa.

Volvo smiter före Tesla i nytt autobromstest

Det är ingen tvekan om att autobromssystemet i moderna bilar kan rädda liv, och även minska risken för mindre allvarliga olyckor.

Men det innebär inte att de är felfria. Amerikanska myndigheten NHTSA har tagit emot många klagomål från bilägare om strulande autobromssystem, och nu kommer en ny genomgång från amerikanska Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) som visar på stora skillnader mellan olika märken.

I den här genomgången visade det sig att premiummärken generellt sett lyckas bättre med autobromssystemet än "billigare" bilmärken.

Autobromssystemet ska bromsa för hinder som andra bilar och fotgängare, men i det här testet var det bara 13 av 19 bilar som lyckades undvika krock med en fotgängare helt eller bromsa in så kraftigt att olyckan inte blir så allvarlig.

Volvo S60 ligger riktigt bra till i testet och får högsta betyg. Det får även Audi A4 och Mercedes C-klass – men i Mercedes fall bara om köparen lagt till mer avancerad autobroms som tillval. För Chevrolet, Ford, Hyundai och Kia går det inte lika bra.

Volvo smiter även före Tesla Model 3 som klassas som "avancerad" men inte "överlägsen".

IIHS har bland annat testat systemen när en vuxen person går ut i vägen, när ett barn springer ut bakom ett hinder och när en vuxen person promenerar vid vägkanten. Testerna har gjorts dagtid och IIHS har alltså inte testat hur bra systemen fungerar i mörker eller vid dåligt väder.

Hur bra autobromsen fungerar i mörker testades dock tidigare i år av amerikanska organisationen AAA. Testet visade bland annat att Tesla Model 3 och flera andra bilar hade allvarliga brister och inte lyckades upptäcka fotgängare i mörker.

Alla testresultat – så bra är autobromsen

Betyg: "Överlägsen"

Audi A4
BMW 3-serie
Subaru Outback
Mercedes C-klass (med tillvalsutrustning)
Nissan Maxima
Volvo S60

Betyg: "Avancerad"

BMW 3-serie (med tillvalsutrustning)
Honda Accord
Lexus ES 350
Mazda 6
Nissan Altima
Tesla Model 3
Toyota Camry

Betyg: "Grundläggande"

Chevrolet Malibu
Mercedes C-klass

Inget betyg

Ford Fusion
Hyundai Sonata
Kia Optima

 
Jag har autobroms i min bil.
88
22