Mazda gör klart: "Dieselmotorn har ingen deadline hos oss"

Förbränningsmotorer har en fast plats även i framtiden, enligt Mazdas utvecklingschef.

Mazda gör klart: "Dieselmotorn har ingen deadline hos oss"

Även om Mazda nyss visat upp märkets första elbil är det fortfarande fullt fokus på bensin- och dieselmotorer hos utvecklingsavdelningen.

Dieselmotorerna har definitivt fått sämre rykte i bilvärlden efter Volkswagens utsläppsskandal, och flera biltillverkare har aviserat att utvecklingen av nya dieselmotorer kommer läggas ned.

Men Mazda ser uppenbarligen en framtid för förbränningsmotorerna. När det gäller bensinmotorer har Mazda en särskild motorteknik som kallas Skyactiv-X och som kombinerar bensin- och dieselteknik, och på dieselsidan har Mazda sagt att det kommer en "överraskning" nästa år.

Läs också: Mazda öser på med dieselmotorer – ny innovativ teknik nästa år

När tyska auto motor und sport får en pratstund med Ichiro Hirose, utvecklingschef och ansvarig för produktplanering på Mazda, står det klart att förbränningsmotorerna är långt från utdöda hos märket.

"Dieselmotorn har ingen deadline hos oss. När det gäller att sänka utsläppen vill vi inte bara växla till elektromobilitet utan fortsätta optimera våra förbränningsmotorer", säger han i intervjun.

Mazda utvecklar tillsammans med forskare på ett japanskt institut något som kallas "återvunnen bensin" med mikroalger. Och när det gäller elbilen MX-30, som senare ska få en räckviddsförlängare i form av en liten wankelmotor, så skulle den motorn i framtiden eventuellt kunna köras på både bensin, diesel eller någon form av gas.

"Förbränningsmotorer har även fortsatt en fast plats hos Mazda", säger Ichiro Hirose.

 
Jag håller med Mazda!
147
14