Officiellt: Så snabb blir Chevrolet Corvette Stingray C8

GM håller vad de lovat angående Corvette C8s accelerationstid till 60 mph (96 km/h) på under tre sekunder. Samtidigt har en nyligen avslutad rekordstrejk på fabriken ställt till det och produktionen av C8 skjuts nu upp till början av 2020.

Officiellt: Så snabb blir Chevrolet Corvette Stingray C8
Chevrolet Corvette Stingray C8 är den snabbaste Corvetten någonsin, kanske tack vare att motorn placerats i mitten denna gång. Foto: General Motors.

Att nya Chevrolet Corvette Stingray C8 är riktigt, riktigt snabb har vi vetat ett tag nu. Vi har tidigare rapporterat om en toppfart på 312 km/h. Då var accelerationstiden till 60 mph, eller 96 km/h inte fastställd men uppskattad till "under 3 sekunder".

Nu har GM gått ut med en exakt siffra och det visar sig att de hade rätt – om än bara på håret. Chevrolet Corvette Stringray gör 0–96 km/h sprinten på 2,9 sekunder om man bockat i tillvalspaketet Z51 Performance Package.

Paketet knuffar upp effekten från 497 hk och 630 Nm till 502 hk och 637 Nm tack vare ett sportavgassystem. En liten ökning kan tyckas men tillräckligt för att förbättra standardversionens tid på 3 sekunder blankt.

Samtidigt kommer dåliga nyheter från Corvette-fabriken i Bowling Green, Kentucky. Produktionen av Corvette Stingray C8 skjuts upp till februari 2020.

En rekordlång strejk på alla GMs fabriker i USA avslutades 25 oktober efter att fackeföreningen United Auto Workers (UAW) och GM kommit överens. Strejken hade då varat i 40 dagar – den längsta på 50 år för GM.

Knappt 50.000 arbetare gick ut i strejk mot bland annat en tvåstegad lönestruktur som skapat en löneklyfta. I överenskommelsen med UAW har GM nu gått med på att jämna ut lönerna.

Facket motsatte sig också GMs planerade nedläggning av flera fabriker i Ohio och Michigan. Det gick desto sämre. GM bara gått med på att rädda en.

Autoblog rapporterade redan under strejken att Corvette Stingray C8 produktionen var hotad eftersom produktionen av C7 inte var helt klar. GM ville då inte bekräfta uppgiften men har nu avslöjat att den stämmer.

 
Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge!
45
6