Svenska och polska polisen i gemensam insats – stöldliga sprängd

Svenska och polska polisen i gemensam insats – stöldliga sprängd

Med hjälp av en gemensam insats har svenska och polska polisen tillsammans gripit elva personer i en liga med biltjuvar, skriver SVT.

Ligan har främst riktat in sig på Mazda- och Toyotabilar. Bilarna har skeppats till Polen där de monteras isär för att säljas i delar.

Se också vår karta över var de svenska bilinbrotten sker.

I samband med insatsen togs fem bilar i beslag. Polisen hittade också falska chassinummer, verktyg och elektronisk utrustning för bilstölder.

Stöldligor som utför nattliga räder mot bilägare har blivit vanliga i Sverige de senaste åren. Biltjuvarna har olika mer eller mindre avancerade sätt att ta sig in i bilarna, antingen för att stjäla dem eller komma över utrustning som rattar och fälgar.

Biltillverkarnas senaste knep i kampen mot biltjuvarna är att montera in en liten rörelsesensor i bilnyckeln. På så sätt vet nyckeln när den ligger stilla, och då slutar den försöka kommunicera trådlöst med bilen. Då kan heller inte tjuvarna snappa upp nyckelns trådlösa signal med ligornas elektroniska utrustning.

Torbjörn Serrander på Larmtjänst som jobbar tillsammans med polisen för att hitta stulna bilar är förvånad över mängden reservdelsstölder, berättade han i vår granskning om den "organiserade biltvätten".

"När det kommer till reservdelsstölderna är vi förbryllade över den kopiösa mängden som stjäls. Jag blir fundersam på var alla delar tar vägen. Hur många krockskador kan det finnas? Mycket lämnar landet men en hel del blir kvar i Sverige också. Och jag tror att både bilar och reservdelar vandrar mycket längre i världen än vi tidigare vetat om", sa han.

 

Fotnot: Bilden är ett arkivfoto.

 
Jag har råkat ut för bilstöld.
25
29