Nya metoden mot fortåkare: Slipp böter – men vänta vid vägen

Överraskande metod: "Först var det något av ett skämt."

Nya metoden mot fortåkare: Slipp böter – men vänta vid vägen

Du som åkt fast för fortkörning vet att det kan innebära böter eller indraget körkort. Men nu testas en ny och lite oväntad metod i Estland som ska få förarna att tänka till.

Förare som kör för fort i Estland och riskerar böter kan välja att betala bötesbeloppet som vanligt, eller straffas med att behöva sitta och vänta vid sidan av vägen, och övervakas av polis under tiden, i mellan 45 minuter och en timme.

Den här typen av "timeoutstraff" är ett sätt att lansera nya innovationer hos myndigheterna.

"Först var det något av ett skämt. Men vi kom tillbaka till det hela tiden", säger Laura Aaben, innovationsrådgivare hos inrikesministeriet, till The Economist.

Läs också: Fortkörning och böter – här är allt du behöver veta

Vänta jobbigare än att betala

Förare som åkt fast för fortkörning har sagt att de tycker upplevelsen att behöva prata med polisen är jobbigare än att betala själva boten. Den nya metoden med en timeout vid sidan av vägen kanske alltså upplevs jobbigare och mer pinsam än att bara betala en bot, och därmed kanske färre förare kör för fort, är tanken som nu ska testas.

Att polisen får stå och vänta på bilister vid sidan av vägen är dock inte alltid så effektivt användande av tiden och som det ser ut idag kommer testerna med timeoutstraffet inte skalas upp.

Men de första reaktionerna har varit positiva, inte minst eftersom alla förare har lika många timmar på ett dygn och att behöva sitta av en av dem utan att göra någonting kan upplevas som värre än att betala ett bötesbelopp som är lika högt för alla oavsett inkomst (och därmed kanske är lättare för en bilförare med hög inkomst).

 
Jag tycker det här låter som en utmärkt idé.
134
22