Christer Fuglesangs "rymd-Saab" till salu: "Hoppas det blir budgivning"

Christer Fuglesangs "rymd-Saab" till salu: "Hoppas det blir budgivning"

En ovanlig Saab 9000 har dykt upp i en annons på Blocket – ovanlig eftersom den ägts av en astronaut, nämligen Christer Fuglesang.

Sveriges rymdstjärna säljer nu sin Saab 9000 CC med 125 hästkrafter som gått 30.000 mil för 10.000 kronor.

• Berätta lite om historien kring bilen, har du köpt den ny?

"Ja, det har jag. 1988 började jag jobba på Cern-laboratoriet utanför Genève. När man jobbar där känns det som man får lite status så jag kunde köpa en bil skattefritt. Så jag och min fru kom fram till att det skulle bli en ny Saab 9000. Den sattes på färja från Göteborg till Tyskland och därifrån körde jag till Genève."

Christer Fuglesang berättar att bilen sedan rullade i Tyskland när han blev astronaut där 1992, och därefter i Ryssland där han blev stationerad. Där fick den ryska, internationella skyltar. De senaste åren har bilen gått som sommarbil och senast den besiktigades var 2012.

Christer Fuglesang, 62, blev Sveriges första astronaut 2006 men blev uttagen som astronautkandidat redan 1992. Uppskjutningen gjordes från Kennedy Space Center i Florida. Tre år senare gjorde han ytterligare en rymdfärd och han har även fått en asteriod uppkallad efter sig. Foto: Getty Images

• Var det självklart för en astronaut att köpa en Saab?

"Jag hade ju redan den här bilen när jag blev astronaut. Men faktum är att jag köpte en Saab 9-3 under tiden jag bodde i USA."

• Vad kör du för bil nu?

"Jag har en BMW 320i, ett arv från min pappa, och sedan har vi en BMW Z4 som mest är min frus leksak. Jag bor i stan, jobbar i stan och behöver egentligen bara bil för att åka till landet. Men jag är inne på någon form av elbil."

• Hur har intresset för Saaben varit?

"Det har varit en hel del intresse. Jag hoppas det blir budgivning! Den har mycket nostalgi men nu känner jag att jag får ta och sälja den."

 
Jag har köpt bil för högst 10.000 kronor.
68
50