Film: Jay Leno provkör Chevrolet Corvette Stingray C8 Convertible

Här får du absolut ALLT som är värt att veta om nya Vetten utan tak. Det finns faktiskt några oväntade överraskningar som vi inte visste förut.

Film: Jay Leno provkör Chevrolet Corvette Stingray C8 Convertible
Nya Chevrolet Corvette Stingray C8 Convertible, och naturligtvis är det Jay Leno som får provköra först.

Som vi alla minns hann vi knappt se den åttonde generationen Chevrolet Corvette Stingray Coupé presenteras förrän det var dags att lansera Corvette Stingray Convertible – eller cabriolet som vi säger.

Att det gick så snabbt att lansera Corvette Convertible beror på att båda modellerna konstruerades parallellt med varandra. Och i strukturen är det inte stora skillnader, eftersom även Coupé har en taksektion som går att lyfta av. Det behövs ingen extra förstärkning för Convertible, men den blir ändå 36 kilo tyngre än Coupén, som egentligen (som amerikanska myndigheter ser det) är en cabriolet. De extra kilona kommer från takets mekanism, som öppnar och stänger på 16 sekunder.

Som vanligt är det programledaren och bilnörden Jay Leno som först får provköra nya modeller. Till sin hjälp i det här avsnittet har Jay chefsingenjören Tadge Juechter, som givetvis kan berätta om alla detaljer och finesser på Corvette C8.

En finess som man kanske inte tänker på är att bakom förare och passagerare sitter en liten "bakruta", som går att sänka ned – oavsett om taket är uppe eller ej. Det ger extra ventilation vid behov men framför allt så hör man motorn bättre, vilket onekligen kan ge en extra dimension vid aktiv körning. Sportavgassystem är ett tillval, som en del av ett paket, och har ventiler som öppnar upp flödet.

Ytterligare en finess som vi inte kände till är att nya Corvette för första gången har en "inkörningsperiod" som innebär att motorn inte lämnar fullt vridmoment. Det är först när transmissionen slitit till sig och jämnat ut alla små vassa kanter i kugghjulen som bilen tillåter fullt vridmoment. Inkörningen pågår under de första 80 milen.

När Jay Leno ger sig ut på vägarna runt sitt berömda garage är första kommentaren "Så lustigt att höra motorn bakom huvudet." En annan iaktagelse är att föraren sitter rakt, i bilens längsled. I vissa mittmotorsportbilar (vi nämner inga namn) placeras pedalstället en bit in mot mitten av bilen, eftersom framhjulen och framvagnen behöver mycket plats. Men så är inte fallet med Corvette C8.

Nya Chevrolet Corvette Stingray C8 är unik på ytterligare ett sätt, då den är konstruerad från början för att vara en global modell och byggs både som höger- och vänsterstyrd. Det är en betydande extrakostnad för biltillverkaren, men den här gången tog GM ett djupare grepp i plånboken.

En smart finess som GM-ingenjörerna byggt in i nya Corvette C8 är att navingeringens GPS-system kan hålla i minne när man höjt framvagnen. Finns det en elak vägbula någonstans där man brukar färdas så kommer bilen ihåg positionen och höjer automatiskt upp framvagnen (+ 50 millimeter).

I filmen nämner chefsingenjören Tadge Juechter att just detta exemplar av Corvette Stingray Convertible är en förseriebil. Och den ska, när den tjänat ut som testbil och fullgjort sitt uppdrag, förstöras precis som alla andra förseriebilar. Huh! Någon som kan ta på sig skrotningsuppdraget?

 

Jag vill ha en Corvette C8 Cabriolet!
69
15