Citroën lämnar WRC – Rally-VM – efter 102 vinster och 8 VM-guld

När Citroën förlorar sin världsmästare Sébastien Ogier väljer de att lägga ner rallyteamet med omedelbar verkan. Sébastien Ogier fortsätter nästa år hos Toyota.

Citroën lämnar WRC – Rally-VM – efter 102 vinster och 8 VM-guld
De senaste åren har det gått trögt i WRC och i år blev det bara tre vinster. Citroën har bestämt sig för att sätta punkt.

Vid lunchtid kom beskedet som skakar om WRC: Citroën Racing har bestämt sig för att avsluta Rally-VM. Som orsak till det drastiska beslutet anger Citroën att deras förare Sébastien Ogier valt att bryta sitt kontrakt efter endast en säsong.

Sébastien Ogier och stallkamraten Esapekka Lappi hade från början ett tvåårskontrakt men det blir alltså ingen fortsättning för någon av dem tillsammans med Citroën Racing. Sébastien Ogier har förhandlat med Toyota om säsongen 2020 och den satsningen väntas meddelas i början på nästa vecka.

I modern tid är det få fabriksteam som kan visa upp en sådan imponerande meritlista som Citroën. Sammanlagt har det blivit 102 WRC-vinster och 8 guld i märkes-VM. Under perioden 2004–2014 vann Citroën och Sebastien Loeb 9 raka VM-guld. Lika bra har det inte gått de senaste åren och under 2019 kom man på tredjeplats efter Hyundai och Toyota, med Ford på fjärdeplats. Förar-VM vanns av Ott Tänak i Toyota Yaris WRC.

 

Sébastien Ogier är van att kunna kriga i toppen och vinna VM-guld, vilket varit svårt i år tillsammans med Citroën och det blev "bara" tre vinster. Inom kort lär vi få veta att tävlandet för Sébastien Ogier fortsätter tillsammans med Toyota.

Citroën vann tillsammans med Sebastien Loeb 9 raka VM-guld och verkade omöjliga att besegra. Men årets C3 WRC har inte varit lika vass, jämfört med övriga bilar.

 
Trist, jag kommer att sakna Citroën i WRC! ( =gasa)
125
17