Här pressas ministern – om skattesmällen på HVO-diesel och E85

Ska driva frågan "hårt och envetet" – men vill inte ge mer konkreta svar.

Här pressas ministern – om skattesmällen på HVO-diesel och E85
EU vill ta bort skattebefrielsen på biobränslen. Det innebär i så fall mycket högre pris vid pumpen. Foto: Getty Images

Skattebefrielsen på biobränslen som etanol eller HVO-diesel kan vara på väg att försvinna. I så fall blir både E85 och HVO ordentligt mycket dyrare än idag, något som först uppmärksammades av Sveriges Radio.

EU vill slopa skattebefrielsen på biobränslen som framställs av exempelvis vete eller socker. Däremot ska biobränslen som framställs av avfallsrester skattebefrias. Tanken är att skattebefrielsen ska slopas vid årsskiftet 2020/21.

Miljöpartiet vill införa ett bidrag för den som konverterar sin bensinbil till etanoldrift, men om etanolen blir mycket dyrare att tanka blir bidraget förmodligen ett slag i luften.

Viktig fråga – men inga konkreta svar

Under torsdagen fick biträdande finansminister Per Bolund (MP) svara på en fråga från vänsterpartisten Jens Holm, som är riksdagsledamot, ordförande i trafikutskottet och ledamot av EU-nämnden.

"Vilka konkreta åtgärder kommer du eller någon annan minister eller regeringen vidta för att vi ska kunna fortsätta skattebefria våra biodrivmedel?", frågade han.

Läs också: Här är bästa dieseln för din bil – jämför alla mackar

Riksdagsledamoten Jens Holm (V) frågade biträdande finansminister Per Bolund (MP) om skatten på biobränslen.

"Det är bråttom"

Per Bolund svarade att frågan är viktig och att regeringen redan gjort flera åtgärder för att öka inblandningen av biobränslen.

"Från svensk sida finns en bred politisk samsyn kring att det här är ett viktigt verktyg och vi vill fortsätta kunna använda biodrivmedel med rimliga skattevillkor. Det är också den linje vi driver på EU-nivå", svarade Per Bolund.

Han fortsatte: "Vi kommer driva den här frågan hårt och envetet framöver."

Det svaret är inte Jens Holm nöjd med.

"Tyvärr ser jag inte att man driver frågan på det hårda och envetna sätt som utlovats, men kanske kan det bli lite ändring nu. Men det är bråttom. Jag efterfrågar en konkret strategi från regeringen för att värna biodrivmedlen", säger han till auto motor & sport.

 
Jag tycker absolut biobränslen ska vara skattebefriade.
444
36